Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

EEC 2016: Wieprzowina przeżyła totalne załamanie

- Wieprzowina przeżyła w ostatnim dziesięcioleciu totalne załamanie. Z gracza ekstraklasy europejskiej staliśmy się graczem co najwyżej drugiej ligi. W tym samym czasie polski drób z niższej ligi awansował do ekstraklasy i dzisiaj jest naprawdę bardzo silny - mówił podczas debaty "Współpraca w branży spożywczej" na VIII Europejskim Kongresie Gospodarczym Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

EEC 2016: Wieprzowina przeżyła totalne załamanie
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia. Fot. PTWP

Zdaniem Krzysztofa Woźnicy o okresie, gdy producenci drobiu inwestowali, otwierali nowoczesne kurniki oraz zakłady ubojowe, produkcja tuczników stała w miejscu - dalej dominowały małe niewielkie hodowle i wykorzystywano nieodpowiednie pasze. 

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia tłumaczył, że duzi polscy przetwórcy mięsa wieprzowego są tak naprawdę zmuszeni do importowania surowca z zagranicy, ponieważ polski rynek ubogi jest w wystandaryzowane mięso najwyższej jakości.

- Szczególnie w dwóch ostatnich latach zarzuca się nam, największym przetwórcą w kraju, że importujemy wieprzowinę z zagranicy, kiedy polska wieprzowina jest taka tania. Owszem, jest ona tania jednak nie jest to produkt o wystandaryzowanej jakości, jakiego my do przetwórstwa potrzebujemy. (...) Bardzo chętnie jako przetwórcy kierowalibyśmy się patriotyzmem, natomiast surowca w takich ilościach na polskim rynku po prostu nie ma. Półtusz klasy S na polskim rynku możemy kupić w ciągu tygodnia 5 samochodów. Potrzebujemy ich 40. To jest potężny problem  - podkreślał Woźnica.

Analizując sytuację na rynku wieprzowiny z perspektywy biznesowej  Krzysztof Woźnica ocenił, że nie należy się spodziewać szybkiego odbicia cen wieprzowiny.

- Naprawdę przespaliśmy parę ostatnich lat. Teraz sytuacja związana z ASF dobiła wszystkich, bo przetwórcom też się oberwało - podkreślił.

Jak wyjaśnił niskie ceny na rynku trzody chlewnej uderzają nie tylko w samych producentów, ale także przetwórców, którzy notują spadek konsumpcji określonych produktów z powodu wzrostu zainteresowania mięsem kulinarnym.

- Dobrym przykładem są okresy świąteczne, kiedy sprzedaż wędzonek tak naprawdę umarła. Na początku grudnia ludzie całymi wózkami wywożą z marketów mięso i sami przygotowują wędzonki, pieką lub gotują mięso - zauważył Krzysztof Woźnica podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wieprzowina RSS ALERT    /    Krzysztof Woźnica RSS ALERT    /    Zakłady Mięsne Silesia RSS ALERT    /    EEC 2016 RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • han solo 2016-05-24 22:07:54
    jedzenie mięsa jest niezdrowe i nieetyczne, ludzi nie muszą jeść mięsa, po co zabijać jeśli jest wybór?
  • rolnik podlaski 2016-05-25 11:28:58
    zakłady nie są zainteresowane klasą S bo za nią nie płacą www.pinipolonia.pl/cennik-skupu najbardziej pożądana to klasa E 58 procent. Powyżej zainteresowania cenowego nie ma. Skąd tu nagle Woźnica się urwał? że chce S. Biedak, bo mu świń polskich zabrakło. Świnia niemiecka 6,8 na haku a za polskie ledwo 6,2? Do kogo pretensje . Tylko do Woźnicy.
  • Diana 2016-05-25 13:56:06
    a z dobrego surowca g...o robicie dlatego ludzie na mięso się przerzucili. Wodę i zagęstniki każdy sobie w domu z kranu doleje. 1 kg wody 0,0025złotego plus wat plus drugie tyle za ścieki. Kilo wyrobu mięsopochodnego 10 złotych za kilo.
  • predator 2016-06-02 11:47:02
    @han solo dla smaku

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.147.142.16
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.