Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Eko Snails Garden: Ślimaki na słodko, w kiełbasie i kosmetykach

- Dziś nasza ślimaczarnia dostarcza zarówno produkty w postaci gotowych dań, jak i białego kawioru i naturalnych kosmetyków na bazie śluzu. Prowadzimy „bistro ślimaka”, sklep, laboratorium kosmetyków i warsztaty szkoleniowe - mówi Grzegorz Skalmowski, współwłaściciel Eko Snails Garden.

Eko Snails Garden: Ślimaki na słodko, w kiełbasie i kosmetykach
Fot. mat. pras.

Staropolska potrawa energiczniej wraca na nasze stoły – w postaci np. ślimaków zapiekanych z czosnkiem – tak można określić jeden z przejawów odrodzenia polskiej kuchni. Za sprawą dynamicznego rozwoju eksportu zyskał rynek krajowy, głównie gastronomiczny. Zaczął się rozwijać przemysł ślimaczy, gdyż zbiory winniczków nie dawały gwarancji stabilnych dostaw, a także nasilił się zakres ochrony dziko żyjących winniczków.

Przypomnijmy, że blisko 30 lat temu działały już indywidualne gospodarstwa hodowlane i organizowano nawet festiwale dań z tych mięczaków, ale polska historia hodowli sięga wieku XVII i gospodarstw przyklasztornych, albowiem dla mnichów dania z brzuchonoga były uznane, jako postne. W książce kucharskiej „Compendium Ferculorum” (Kraków 1682 r.) Stanisław Czernicki zamieści aż 6 przepisów o tych smacznych bezkręgowcach, a tylko 2 zdania o wieprzowinie.

W niedawno wydanej książce „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” (Studio Editorial, Kraków, 2016 r.) znalazło się 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych. Powstał też film i filmowe instruktaże o pełzającym stworzeniu, urządzane są konkursy na temat potraw, i intrygujące, a trwające już przygotowania do Światowego Dnia Ślimaka – 24 maja 2019 r. Za wieloma tymi inicjatywami stoi „Ślimaczy Król” –Grzegorz Skalmowski – współwłaściciel farmy „Eko Snails Garden”, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

- Wraz z żoną Mariolą stworzyliśmy nietypową firmę, wielofunkcyjną, która ma charakter nie tylko produkcyjno oświatowy, turystyczny, ale i doradczy. Tworząc 30 min. film i uczestnicząc w wydawaniu fachowej książki zachęcamy rolników do innowacyjnych kroków. Przecież hodowlę można założyć już na 500 m.kw. Zaczynając kilkanaście lat temu nie mieliśmy więcej. Dziś nasza ślimaczarnia dostarcza zarówno produkty w postaci gotowych dań, jak i białego kawioru (tak, tak) i naturalnych kosmetyków na bazie śluzu. Prowadzimy „bistro ślimaka”, sklep, laboratorium kosmetyków i warsztaty szkoleniowe - nawet w połączeniu z imprezami korporacyjnymi w Dworku Sople, gdzie są ryby, raki i ślimaki. Muszę się pochwalić nagrodą za doskonałość kulinarną przyznaną przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej - mówi Skalmowski.

więcej informacji:

Snails Garden RSS ALERT    /    Grzegorz Skalmowski RSS ALERT    /    Mariola Piłat-Skalmowska RSS ALERT    /    ślimaki RSS ALERT    /    kawior RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.208.22.127
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.