REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci BGŻ: Coraz lepsza sytuacja ubojni bydła

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 14-04-2009, 15:21
Eksperci BGŻ: Coraz lepsza sytuacja ubojni bydła

Sytuacja zarówno producentów jak i ubojni bydła w ostatnich miesiącach uległa znaczącej poprawie. Średnia cena zakupu bydła w zakładach monitorowanych przez MRiRW wyniosła w marcu 4,94 PLN/kg wagi żywej. Jest to najwyższa cena w historii notowań. Poprzedni rekord ustanowiony w lutym wynosił 4,76 PLN/kg - informują eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

W marcu najdroższe tradycyjnie były buhajki (młode byki), które kosztowały 5,64 PLN/kg. Najmniej zakłady płaciły za wybrakowane krowy, bo 3,98 PLN/kg, ale to i tak o ponad 0,50 PLN więcej niż rok temu. Jak za krowy ta cena jest bardzo korzystna i oznacza, że przeciętna krowa rzeźna kosztowała prawie 2300 PLN. Za jałówki płacono 4,72 PLN/kg, ale przy niższej średniej masie cena za jedno zwierzę była tylko nieznacznie wyższa niż w przypadku krów.

W relacji rocznej w marcu najbardziej podrożały buhaje (23 proc.) i buhajki (18 proc.), nieco mniej krowy (16 proc.), a najmniej jałówki (14 proc.). W całym pierwszym kwartale br. przeciętne ceny bydła rzeźnego były o 13 proc. wyższe niż w pierwszym kwartale 2008 roku.

Wzrost cen bydła rzeźnego jest niewątpliwe dobrą wiadomością dla rolników, ale również przedsiębiorcy zajmujący się ubojem mają powód do zadowolenia, gdyż w stosunku do minionego roku ceny zbytu ćwierci rosną jeszcze szybciej niż ceny zakupu bydła. Wprawdzie od początku zeszłego roku wzrosły ceny wielu innych składników kosztów, jak np. koszty pracy czy energii elektrycznej, to jednak w przypadku wielu zakładów wyniki finansowe na działalności ubojowej uległy poprawie. Podczas gdy w marcu ceny zakupu bydła wzrosły przeciętnie o 17,5 proc. w relacji rocznej, w tym samym czasie ceny zbytu ćwierćtusz z krów wzrosły o 22,1 proc., a ćwierćtusz z młodych byków o 26,6 proc.

Znacznie mniej natomiast wzrosły ceny elementów wołowych. MRiRW monitoruje ceny zbytu rostbefu z kością i udźca bez kości. Jeszcze w styczniu ich ceny były niższe niż rok wcześniej. Sytuacja zmieniła się w marcu, kiedy ceny elementów wołowych rosły najszybciej od momentu wstąpienia Polski do UE. W rezultacie w marcu rostbef był o 7 proc. a udziec o 9 proc. droższy w relacji rocznej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH