Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert Asseco Business Solutions: Systemy IT mogą zapewnić pełną identyfikowalność surowca

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-03-2013, 14:05
Ekspert Asseco Business Solutions: Systemy IT mogą zapewnić pełną identyfikowalność surowca
Piotr Ratajczak, szef wydziału handlowo-projektowego Asseco Softlab ERP w Asseco Business Solutions

Zgodnie z wymaganiami norm w całym procesie przetwórczym, od zakupu poprzez procesy produkcyjne, aż po sprzedaż, może być rejestrowane i śledzone pochodzenie surowca z dokładnością do partii. Umożliwia to szybką identyfikację partii surowca - jej miejsca pochodzenia, dostawcy, daty dostawy oraz śledzenie ścieżki dystrybucji każdej partii produktu do sklepów własnych i obcych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Ratajczak, szef wydziału handlowo-projektowego Asseco Softlab ERP w Asseco Business Solutions.

- Czy polskie zakłady mięsne posiadają systemy gwarantujące dokładne monitorowanie łańcucha dostaw i szczegółową analizę produkcji?

- Takie rozwiązania są dostępne na polskim rynku. Mogą je zapewnić jednak najwięksi dostawcy, którzy są w stanie zaoferować nowoczesny system ERP, wraz ze współpracującymi ze sobą zaawansowanymi modułami produkcyjnymi. Oprogramowanie może kompleksowo wspomagać zarządzanie zakładem przetwórczym w takich obszarach jak przyjęcia produktów, hodowla zwierząt, np. w firmach posiadających wylęgarnie, a także produkcja. Oprócz automatyzacji pracy, aplikacje pozwalają również na generowanie raportów z produkcji, umożliwiając analizę danych na dowolnym stopniu szczegółowości.

- Czyli systemy IT umożliwiają pełną kontrolę pochodzenia produktów gotowych?

- Zgodnie z wymaganiami norm w całym procesie przetwórczym - od zakupu poprzez procesy produkcyjne, aż po sprzedaż może być rejestrowane i śledzone pochodzenie surowca z dokładnością do partii. Umożliwia to szybką identyfikację partii surowca - jej miejsca pochodzenia, dostawcy, daty dostawy oraz śledzenie ścieżki dystrybucji każdej partii produktu do sklepów własnych i obcych. Aplikacja tego typu pozwala również na zarządzanie procesem pozyskiwania surowca do dalszej produkcji poprzez automatyczne harmonogramowanie terminów dostaw i uboju lub odbioru żywca, rejestrację i klasyfikację odpadów powstałych w trakcie pozyskiwania surowca, nadzór etapu rozbioru żywca, rozliczanie surowca pozyskanego do dalszej obróbki oraz kontrolę ich obrotu. System informatyczny może także zautomatyzować generowanie zleceń produkcyjnych oraz obsługę procesów wydawania precyzyjnie wyliczonych dla danego produktu surowców. Końcowym etapem powinien być odbiór produktu finalnego i odpadów produkcyjnych. Na ich podstawie może nastąpić rozliczenia cyklu.

- W kontekście skandalu z koniną wielu producentów zastanawia się jakie rozwiązania IT pozwalają jeszcze bardziej zwiększyć poziom bezpieczeństwa w firmie...

- Kwestie bezpieczeństwa mogą być rozpatrywane na dwóch płaszczyznach: bezpieczeństwa produktu i bezpieczeństwa przedsiębiorstwa. W obu aspektach zaawansowane rozwiązania klasy ERP wspierają działanie firm produkujących żywność, ponieważ nie tylko usprawniają pracę i optymalizują procesy biznesowe oraz koszty, ale również pozwalają na eliminowanie błędów i zwiększają poziom bezpieczeństwa - a branża mięsna jest pod tym względem bardzo wymagająca. Istotne jest dla niej m.in. właściwe zarządzanie partiami, certyfikatami, a także surowe przestrzeganie dat ważności i warunków przechowywania produktów.

Nowoczesne systemy informatyczne zaczynają obecnie funkcjonować również w działach kontroli jakości i laboratoriach firmowych, pozwalając na szybką reakcję w momencie wykrycia jakiejkolwiek nieprawidłowości przy dostawie surowca czy przyjęciu produktu. Nowoczesne systemy ERP w modułach kontroli jakości posiadają mechanizmy blokujące automatycznie całe partie surowca czy wyrobu gotowego - do momentu wyjaśnienia nieprawidłowości oraz pozwalają na szybkie uwolnienie zablokowanych partii do wydań czy też wycofanie ich w przypadku potwierdzenia zagrożenia (również wycofanie z rynku sprzedanych już partii wykonanych z podejrzanego surowca poprzez dotarcie do odbiorców na podstawie tzw. raportów wycofania).

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • nedpolams@op.pl 08-03-2013, 21:07:
Drogi Panie Piotrze Ratajczak.
Podziwiam Pański optymizm , możemy przyjąć założenie , że Pańska teoria może mieć sens przy wprowadzeniu korekty do Kodeksu Karnego , za każdą kradzież jest obcięcie ręki , i tu może być Pana broblem , kto bedzie obsługiwał Pana system.
Zresztą powyższy wywód jest konkluzją zawarta w komentarzu Pana zreszta tez Piotra , którego nie omieszkam pozdrowic i jak sądzę nie będzie korzystał z dobrodziejstw kolejnego wielomilionowego patentu na wymuszenie uczciwości.
  • Piotr 04-03-2013, 20:50:
Żaden system niczego nie zapewni nawet wart miliardy euro jeśli w biznesie nie zbuduje się podstawowej uczciwości przy jednoczesnej współpracy, póki co króluje pseudo wolny rynek z konkurencją która oszukuje i kradnie się wzajemnie.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH