Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert Asseco: Dobry system IT powinien umożliwić pełną kontrolę pochodzenia produktów gotowych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-03-2012, 14:01
Ekspert Asseco: Dobry system IT powinien umożliwić pełną kontrolę pochodzenia produktów gotowych
Piotr Ratajczak, Szef Wydziału Handlowo-Projektowego w Asseco Business Solutions

Obecnie branża mięsna jest już dość dobrze wyposażona w dedykowane dla branży systemy maszyn i wag dla hal produkcyjnych. Bardzo często brakuje jednak połączenia tych urządzeń z systemem ERP, albo wręcz brakuje samego systemu ERP wspomagającego zarządzanie produkcją i przedsiębiorstwem - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Ratajczak, Szef Wydziału Handlowo-Projektowego Asseco BS ERP w Asseco Business Solutions.

W konsekwencji firmy mogą z dużą dokładnością mierzyć wielkości na produkcji, ale nie ma w nich przepływu tych informacji do systemu ERP. - Zakłady wtedy najczęściej prowadzą ręczną ewidencję, która jest obarczona błędem - zauważa Ratajczak.

Rozwiązania informatyczne mogą wspomagać zarządzanie zakładem przetwórczym w takich obszarach jak przyjęcia produktów, hodowla zwierząt (np. w firmach posiadających wylęgarnie) a także produkcja. - Oprócz automatyzacji pracy, aplikacje powinny także umożliwiać generowanie raportów z produkcji, pozwalając na analizę danych na dowolnym stopniu szczegółowości - zaznacza ekspert Asseco Business Solutions. - Dobry system IT powinien przede wszystkim umożliwić pełną kontrolę pochodzenia produktów gotowych. Zgodnie z wymaganiami norm w całym procesie przetwórczym: od zakupu poprzez procesy produkcyjne, aż po sprzedaż powinno być rejestrowane i śledzone pochodzenie surowca z dokładnością do partii - dodaje.

Umożliwia to szybką identyfikację partii surowca - jej miejsca pochodzenia, dostawcy, daty dostawy oraz śledzenie ścieżki dystrybucji każdej partii produktu do sklepów własnych i obcych. - Aplikacja powinna również zarządzać procesem pozyskiwania surowca do dalszej produkcji poprzez automatyczne harmonogramowanie terminów dostaw i uboju lub odbioru żywca, rejestrację i klasyfikację odpadów powstałych w trakcie pozyskiwania surowca, nadzór etapu rozbioru żywca, rozliczanie surowca pozyskanego do dalszej obróbki oraz kontrolę ich obrotu - wylicza Piotr Ratajczak.

Zwraca również uwagę, że system informatyczny może także zautomatyzować generowanie zleceń produkcyjnych oraz obsługę procesów wydawania precyzyjnie wyliczonych dla danego produktu surowców. Końcowym etapem powinien być odbiór produktu finalnego i odpadów produkcyjnych. Na ich podstawie może nastąpić rozliczenia cyklu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH