Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Ekspert: Czym zastąpić dorsza na polskich stołach?

- Od wielu lat mamy problem z bałtyckim dorszem. Jest go coraz mniej, jest coraz chudszy, osiąga dojrzałość płciową w coraz młodszym wieku. Są natomiast grupy ryb, które pozwoliłyby na "złapanie oddechu" przez bałtyckiego dorsza i inne cenne gospodarczo ryby - mówiła dr hab. inż. Katarzyna Stepanowska z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego w Szczecinie podczas VI Kongresu Rybnego.

Ekspert: Czym zastąpić dorsza na polskich stołach?
fot. shutterstock

Katarzyna Stepanowska przypomniała, że gospodarka rybacka na Morzu Bałtyckim polega głównie na odławianiu ryb pelagicznych (śledź, szprot) ryb dennych, ryb dwuśrodowiskowych (łosoś troć i węgorz) oraz dorsza. 

- W celu prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej co roku dla poszczególnych krajów wyznaczane są kwoty połowowe na poszczególne gatunki ryb. Polskie kwoty nie są wykorzystywane w pełni. Jedyny wyjątek dotyczy ryb dobijakowatych: dobijaka i tobiasza - wskazała.

Przedstawicielka ZUT wskazała, że wstępne wyniki bałtyckich połowów w 2018 r. wskazują, że był to rekordowy rok dla Polski od połowy lat 80.

- Połowy wzrosły o 13 proc. rok do roku, ale, niestety, nie za sprawą dorsza. Dorsz w ujęciu rok do roku spadł zarówno pod względem wielkości połowów, jak i kwot uzyskiwanych za tę rybę. Wiemy, że już od wielu lat mamy problem z dorszem. Jest go coraz mniej, jest coraz chudszy, osiąga dojrzałość płciową w coraz młodszym wieku. Co jest przyczyną? Nie można jednoznacznie odpowiedzieć. Wymaga to szeregu badań - dodała.

Stepanowska zauważyła, że wzrost połowów w 2018 r. dokonał się głównie za sprawą śledzia, szprota oraz storni, ale na tak dobre polskie połowy wpłynęły też tzw. inne ryby.

Specjalistka wskazała na trzy grupy ryb, które pozwoliłyby na "złapanie oddechu" przez bałtyckiego dorsza i inne cenne gospodarczo ryby. Są to zarówno dobrze znane ryby jak okoń czy sandacz, jak i mało znane: ryby dobijakowate i ryby obce.

- Może gdybyśmy dali dorszowi chwilę odsapnąć i skupili się na innych gatunkach, za parę lat zaobserwowalibyśmy lepsze efekty połowowe - dodała.

Okoń: - To ryba, której nie musimy przedstawiać. Jest bardzo lubiany i pożądany przez konsumentów. Z badań własnych mogę stwierdzić, że okoń z Bałtyku jest rybą chudą i ma dobry profil kwasów tłuszczowych z punktu widzenia układu nerwowego i krążenia. Są to zupełnie niezłe wartości i okoń może stanowić dobre źródło tych kwasów - dodała Stepanowska.

Tobiasz i dobijak: - Kwoty połowowe dla tych ryb Polska ma dopiero od 2017 r. Chyba lepiej byłoby gdyby to była łączna kwota na obie te ryby, bo ich rozróżnianie podczas intensywnych połowów na tobiasze i dobijaki bywa ciężkie. Właściwie jest to możliwe tylko po otworach gębowych. Tobiasz to ryba znana rybakom, ale wykorzystywana głównie jako przynęta albo ryba do produkcji mączki, a może warto byłoby spojrzeć na nią jako rybę konsumpcyjną? Mimo iż jest chuda, zawartość kwasów EPA i DHA jest zupełnie niezła i interesująca - dodała.

więcej informacji:

ryby RSS ALERT    /    dorsze RSS ALERT    /    dorsze z Bałtyku RSS ALERT    /    ryby 2019 RSS ALERT    /    Katarzyna Stepanowska RSS ALERT    /    okonie morskie RSS ALERT    /    ryby dobijakowate RSS ALERT    /    Morze Bałtyckie RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Karol 2019-04-27 13:58:28
    Czym? łososiem norweskim z najlepszych farm!
    • Anka 2019-05-20 16:32:34
      Najzdrowszy jest ten Mowi. Bez antybiotyków

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.208.22.127
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.