Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: gdy surowiec stanieje, mięso kulinarne stanie się bardziej popularne

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-08-2016, 16:16
Ekspert: gdy surowiec stanieje, mięso kulinarne stanie się bardziej popularne
Fot. Shutterstock

Ostatnie miesiące przyniosły ożywienie w produkcji wędlin. Zdaniem ekspertów wynika to ze wzrostu cen notowanych na rynku wieprzowiny. Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w Banku Zachodnim WBK zaznacza jednak, że spadek cen surowca spowoduje ponowny wzrost zainteresowania mięsem kulinarnym.

- W pierwszej połowie roku mięso wieprzowe i drobiowe drożało szybciej niż przetwory mięsne. Z danych GUS wynika, że w czerwcu schab z kością był droższy o 1,4 proc. niż w styczniu, zaś kurczęta patroszone w tym samym czasie zdrożały o 2 proc. Po stronie przetworów wprawdzie na podobnym poziomie zdrożała szynka wieprzowa gotowana ale już kiełbasa suszona zdrożała jedynie o 0,3 proc. a kiełbasa wędzona potaniała o 0,4 proc. - zauważa ekonomista BZ WBK. 

Jak dodaje pogorszenie relacji ceny mięsa do cen przetworów mogło wpłynąć na wzrost zainteresowania przetworami wśród kupujących. Rykaczewski wyjaśnia, że wzrost cen wieprzowiny jest bardziej odczuwalny w cenie produktów nieprzetworzonych, gdzie koszty mięsa są istotnym komponentem wszystkich kosztów.

- Trudno przewidywać ile czasu będzie trwał taki stan. Z jednej strony spadek produkcji trzody chlewnej i związany z tym wzrost cen żywca jeszcze przez dłuższy czas będzie wywierał presję na wzrost cen gotowych wyrobów. Z drugiej strony należy pamiętać, że w przypadku przetworów liczą się też koszty wielu innych komponentów, użytych w czasie produkcji. Ewentualny wzrost ich cen, trudny dziś do przewidzenia, może spowodować, że przetwory znowu zaczną tracić przewagę nad mięsem kulinarnym, pomimo zwyżki cen mięsa - podkreśla Grzegorz Rykaczewski. Zaznacza jednak, że możliwy jest ponowny wzrost zainteresowania mięsem kulinarnym.

- Prawdopodobnie gdy surowiec stanieje, mięso kulinarne znów stanie się bardziej popularne wśród klientów. Nie musi to jednak oznaczać automatycznej straty rynku w segmencie przetworów mięsnych. Przykład kiełbas podsuszanych i suchych pokazuje, że produkt dobrej jakości, odpowiadający oczekiwaniom klientów, nawet jeśli relatywnie dużo kosztuje, może osiągać sukcesy na rynku, niezależnie od relacji pomiędzy cenami przetworów a mięsa kulinarnego - tłumaczy Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w Banku Zachodnim WBK.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • janek 17-08-2016, 11:02:
mięso jest szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza ptrzetworzone, które jest szkodliwe jak azbest wg WHO

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH