Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ekspert: gdy surowiec stanieje, mięso kulinarne stanie się bardziej popularne

Ostatnie miesiące przyniosły ożywienie w produkcji wędlin. Zdaniem ekspertów wynika to ze wzrostu cen notowanych na rynku wieprzowiny. Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w Banku Zachodnim WBK zaznacza jednak, że spadek cen surowca spowoduje ponowny wzrost zainteresowania mięsem kulinarnym.

Ekspert: gdy surowiec stanieje, mięso kulinarne stanie się bardziej popularne
Fot. Shutterstock

- W pierwszej połowie roku mięso wieprzowe i drobiowe drożało szybciej niż przetwory mięsne. Z danych GUS wynika, że w czerwcu schab z kością był droższy o 1,4 proc. niż w styczniu, zaś kurczęta patroszone w tym samym czasie zdrożały o 2 proc. Po stronie przetworów wprawdzie na podobnym poziomie zdrożała szynka wieprzowa gotowana ale już kiełbasa suszona zdrożała jedynie o 0,3 proc. a kiełbasa wędzona potaniała o 0,4 proc. - zauważa ekonomista BZ WBK. 

Jak dodaje pogorszenie relacji ceny mięsa do cen przetworów mogło wpłynąć na wzrost zainteresowania przetworami wśród kupujących. Rykaczewski wyjaśnia, że wzrost cen wieprzowiny jest bardziej odczuwalny w cenie produktów nieprzetworzonych, gdzie koszty mięsa są istotnym komponentem wszystkich kosztów.

- Trudno przewidywać ile czasu będzie trwał taki stan. Z jednej strony spadek produkcji trzody chlewnej i związany z tym wzrost cen żywca jeszcze przez dłuższy czas będzie wywierał presję na wzrost cen gotowych wyrobów. Z drugiej strony należy pamiętać, że w przypadku przetworów liczą się też koszty wielu innych komponentów, użytych w czasie produkcji. Ewentualny wzrost ich cen, trudny dziś do przewidzenia, może spowodować, że przetwory znowu zaczną tracić przewagę nad mięsem kulinarnym, pomimo zwyżki cen mięsa - podkreśla Grzegorz Rykaczewski. Zaznacza jednak, że możliwy jest ponowny wzrost zainteresowania mięsem kulinarnym.

- Prawdopodobnie gdy surowiec stanieje, mięso kulinarne znów stanie się bardziej popularne wśród klientów. Nie musi to jednak oznaczać automatycznej straty rynku w segmencie przetworów mięsnych. Przykład kiełbas podsuszanych i suchych pokazuje, że produkt dobrej jakości, odpowiadający oczekiwaniom klientów, nawet jeśli relatywnie dużo kosztuje, może osiągać sukcesy na rynku, niezależnie od relacji pomiędzy cenami przetworów a mięsa kulinarnego - tłumaczy Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w Banku Zachodnim WBK.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso kulinarne RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    Grzegorz Rykaczewski RSS ALERT    /    BZ WBK RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • janek 2016-08-17 11:02:15
    mięso jest szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza ptrzetworzone, które jest szkodliwe jak azbest wg WHO

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.143.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.