Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Implementacja traceability wymaga w zakładach mięsnych zmian organizacyjnych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-03-2012, 08:17
Ekspert: Implementacja traceability wymaga w zakładach mięsnych zmian organizacyjnych
Zbigniew Lisowski, CPIM menadżer domeny biznesowej UNIT4 TETA

Traceability, czyli śledzenie pochodzenia produktów gotowych, jest jednym z podstawowych wymagań stawianych wobec producentów w branży spożywczej. - Firmy te szukają wsparcia w systemach informatycznych, choć poprawna implementacja traceability wymaga także zmian natury organizacyjnej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Zbigniew Lisowski, CPIM menadżer domeny biznesowej UNIT4 TETA.

Systemy ERP od dawna zapewniają identyfikację każdego stanu magazynowego wraz z historią operacji magazynowych. - Jednak tylko niektóre umożliwiają łatwe śledzenie pełnej ścieżki powstawania produktu wraz z identyfikacją konkretnych partii składników i półproduktów z jakich powstał dany wyrób lub seria produktów - zauważa Lisowski. - Zanim pojawi się wyrób finalny surowce są wielokrotnie przetwarzane w kolejne półprodukty, czemu zwykle towarzyszą różne dokumenty magazynowe: przyjęcia, wydania, przesunięcia, korekty, zwroty itp. - dodaje. 

Jeden wyrób może powstawać z wielu różnych surowców i zarazem, jak to ma miejsce zwłaszcza przy rozkroju mięsa, z jednego surowca może powstawać jednocześnie wiele wyrobów. - Bez wsparcia dobrego systemu informatycznego szybkie i poprawne określenie co z czego powstało jest niemożliwe - ocenia menadżer UNIT4 TETA. - Tymczasem dobre systemy informatyczne na żądanie potrafią natychmiast wyświetlić pełne drzewo pochodzenia konkretnej partii wyrobu gotowego obejmujące listę wszystkich partii materiałowych, a także operacji magazynowych, zleceń produkcyjnych i powstałych półproduktów - wskazuje. 

Mechanizm ten może być wykorzystany zarówno do śledzenia pochodzenia wyrobu gotowego (w przypadku reklamacji wyrobu), jak i do śledzenia zużycia materiału, umożliwiając szybkie uzyskanie informacji o tym, gdzie wadliwy surowiec był używany do produkcji i w skład jakich wszedł wyrobów gotowych.

- Największy problem organizacyjny, to zapewnienie zgodności prezentowanych danych z rzeczywistymi danymi. Tradycyjne systemy zwykle wykonują rozchody wg kolejki FIFO, co często odbiega od faktycznych ruchów magazynowych. W celu zapewnienia zgodności systemu z rzeczywistością wykorzystuje się kody kreskowe i znaczniki RFID. Jednak kody kreskowe lub 2D i RFID, to sposoby zakodowania danych różnego rodzaju: mogą to być kody identyfikacyjne wyrobu (GTIN), identyfikacja jednostki transportowej (SSCC), numery partii, ilości, lokalizacje i wiele innych - tłumaczy Zbigniew Lisowski. 

- Wszystkie one przyjmują taką samą zaszyfrowaną postać. Aby ułatwić systemowi rozróżnienie poszczególnych danych w standardzie GS-1 stosuje się metadane (identyfikatory zastosowań). Dzięki nim po odczytaniu wielu różnych kodów system jest w stanie je poprawnie zidentyfikować i wprowadzić na dokument do odpowiednich pól w systemie - wyjaśnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH