Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ekspert: Konsolidacja branży rybnej jest niezbędna

- Obecnie na naszym rynku działa ok. 250 przedsiębiorstw, które zajmują się przetwarzaniem ryb, to bardzo dużo, za dużo. Konsolidacja w branży rybnej postępuje od wielu lat. Mimo, że jest konieczna, to myślę, że będzie to proces długotrwały - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ekspert: Konsolidacja branży rybnej jest niezbędna
Krzysztof Hryszko, ekspert IERiGŻ

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 24-06-2013, 12:09

Zdaniem Krzysztof Hryszki, eksperta IERiGŻ, na naszym rynku działa zbyt wiele podmiotów zajmujących się przetwórstwem rybnym i branży rybnej potrzebna jest integracja. Jednak ekspert twierdzi, że będzie to proces bardzo długotrwały.

Firmy z branży rybnej od dłuższego czasu borykają się z problemami związanymi z wysokimi cenami surowca i niskim spożyciem ryb w naszym kraju.

- Ceny ryb są cały czas wysokie i ciągle rosną a spożycie w naszym kraju jest bardzo niskie i wynosi 13,8 kg na osobę, podczas gdy jeszcze w 2008 r. Polacy jedli ok. 15 kg ryb rocznie. Niskie spożycie ryb wynika z silnej tradycji jedzenia mięsa w naszym kraju - dodaje Krzysztof Hryszko.

W UE średnia spożycia ryb wynosi ok. 22 kg rocznie.

Czy polski rynek przetworów rybnych będzie się rozwijał? Zdaniem eksperta w kolejnych latach branżę rybną czeka stabilny rozwój.

Na co stawiają frmy przetwórcze? - Ostatnio zauważalne są duże zmiany w asortymencie firm z branży przetwórstwa rybnego, dynamicznie rozwija się oferta sałatek czy marynat. Oferta jest szeroka i są chętni na te produkty - zauważa Krzysztof Hryszko.

Rok 2012 nie był łatwym okresem dla przetwórstwa rybnego w Polsce. Mimo ograniczenia dynamiki wzrostu cen importowanych surowców ryb- nych i ich ustabilizowania w ostatnim kwartale roku, nadal były one bardzo drogie. Przekładało się to na wzrost cen przetworów rybnych, a w kon- sekwencji na coraz mniejszy popyt na produkty rybne i spadek spożycia ryb w kraju. Dla przetwórców coraz większym problemem stawało się zapewnienie opłacalności produkcji. Jednym ze sposobów stała się praktyka zmniejszania zawartości ryb w wyrobach, a zwiększanie udziału różnych dodatków, przy niezmienionej gramaturze i cenie. W lepszej sytuacji były przedsiębiorstwa o orientacji proeksportowej.
 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Krzysztof Hryszko RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    przetwory rybne RSS ALERT    /    branża rybna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.88.161.108
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.