www.nagel-group - partner portalu
Strona główna » Mięso »  Wiadomości

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl

Data: 03-02-2012, 14:10

Ekspert: Nowa wersja BRC została uszczegółowiona

Ekspert: Nowa wersja BRC została uszczegółowiona Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska
Na przykładzie nowego wydania BRC widać, że same wymagania dla organizacji nie zostały mocno zmienione. W głównej mierze zostały one przeredagowane, uszczegółowione, doprecyzowane, aby zapewnić spójną interpretację przez wszystkie zainteresowane strony - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Oczywiście - bardziej precyzyjne sformułowanie wymagań może zostać odebrane z jednej strony jako zaostrzenie, bo jest mniejsza dowolność w interpretacji; z drugiej strony, choć z tego samego powodu, za ułatwienie, bowiem nie trzeba główkować „co autor miał na myśli".

Wprowadzanie coraz to nowych wersji wynika z tego, że sami ciągle się uczymy, uświadamiamy sobie kolejne zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, bądź niektóre zagrożenia zaczynają odgrywać coraz ważniejszą rolę. W najstarszych systemach zapewnienia bezpieczeństwa żywności nie podejmowano szczegółowo zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem produktu alergenami, produktami z GMO, z niewłaściwą informacją na etykiecie, itd. Obecnie również coraz bardziej również stawiamy np. na jakość produktu, na standardy obsługi i współpracy z kontrahentami, nadzorowanie procesów zlecanych na zewnątrz. Są to wszystko elementy systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, który mocno jest brany pod uwagę przy budowaniu nowych standardów/ norm.

W rzeczywistości jednak można odnieść wrażenie, że tym razem bardziej położono nacisk na udoskonalenie procesu audytowania, na zapewnieniu jasnego systemu oceny przedsiębiorstw, które przecież charakteryzują się różnymi poziomami zaawansowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Jeszcze jakiś czas temu, wydanie nowej wersji standardu zawsze wiązało się z większą ilością wymagań oraz z mocnym zaostrzaniem i dużym uszczegółowieniem istniejących postanowień. Zawsze oznaczało to zaostrzenie wymagań i podwyższenie poprzeczki i dla organizacji, i dla jednostek certyfikujących. Informacja o kolejnym procesie rewizyjnym już dość wymagających standardów BRC i IFS również wzbudziła zainteresowanie tym, co jeszcze może pojawić się w nowych wydaniach.

Komentarze: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
  • Nowe wersje BRC i IFS zbijaja producenta z rangi dostawcy do rangi powykonawcy. Sieci chca zatwierdzac nie tylko specyfikację wyrobu gotowego ale w nowych wersjach ^ równiez chca miec wgląd i mozliwośc zatwierdzania dosdtawców do producentów. A to juz naruszenie samodzielności producenta. Ozywiście sieci bardzo długo zwlekaja z zatwierdzeniem podwyżek cen surowców i swobodny wybór dostawców surowóc przez producenta umozliwiaj im szybkie reagowanie na zmiany rynkowe. w obecnej sytuacji beda musiały pytac sieci czy wolno im zmienic dostawce surowca. a to może potrwac i producent dostanie po kieszeni. Ponadt sieci cjcą znać nie tylko parametry CCP ale również parametry produkcyjne danego zakładu. A to jest juz wyprowadzanie tajemnicy zakąłdowej i jej technologi dopracowywanej przez lata. Nie wróże temu niczego dobrego. Nalepiej było by wrócic spowrotem do standardu ISO 22 000.

    Basia, 29-03-2012, 13:48

WALUTY
  • EUR 4,21 zł 0.20%
  • CHF 3,49 zł 0.23%
  • USD 3,2 zł 0.41%
  • GBP 5,31 zł 0.43%
WIĘCEJ » GIEŁDA WIĘCEJ » SPÓŁKI
  • ALM 20.80 zł 0.48%
  • BMI 0.01 zł 0.00%
  • DEL 6.46 zł 4.19%
  • EKO 5.02 zł -9.71%
  • EMP 53.50 zł -1.11%
  • EUR 34.50 zł 0.15%
  • HGN 1.79 zł 3.47%
WIĘCEJ » MIĘSO WIĘCEJ » ZBOŻA WIĘCEJ » RAPORTY MRiRW