Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert o metodach badania żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-04-2013, 15:21

Obecnie wiele laboratoriów badawczych w celu spełnienia rosnących wymagań klientów poszukuje nowych, szybkich procedur analitycznych. W badaniach laboratoryjnych coraz częściej metody klasyczne zastępowane są nowoczesnymi, automatycznymi metodami z wykorzystaniem aparatury badawczej. Jedną z nowoczesnych, szybkich metod badania żywności, dedykowaną w szczególności dla matrycy mięso i przetwory mięsne jest metoda NIR InfraLab NDC w bliskiej podczerwieni - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Beata Szczucka, Kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

Aparat opracowany dla tej metody pozwala w krótkim czasie na oznaczenie tłuszczu, białka, wilgotności i kolagenu. Zalety wykonania wielu oznaczeń z jednej próbki doceniają zarówno producenci jak i pracownicy w laboratoriach badawczych. Metoda wymaga małych, jednorodnych, dobrze zhomogenizowanych próbek. Niezwykle cenna jest możliwość wykorzystania jednej odważki analitycznej do oznaczania kilku parametrów, które świadczą o jakości badanego produktu.

Stosując szybkie, nowoczesne metody, proste w zastosowaniu, składające się tylko z kliku kroków procedury analitycznej należy pamiętać o wadze i istotności etapu pobierania i przygotowywania próbek. Etap ten zwykle decyduje o tak ważnej wiarygodności uzyskanego wyniku.

Na uwagę również zasługuje fakt odpowiednich kwalifikacji i wyszkolenia analityka wykonującego badania, który podejmuje decyzję o akceptowalności otrzymanego wyniku zgodnie z przyjętymi kryteriami.

Zarówno metoda NIR InfraLab NDC w bliskiej podczerwieni jak i inne automatyczne, szybkie metody z pewnością wyznaczają nowy trend i będą wypierały pracochłonne, długie metody klasyczne. Jednak nie wszystkie nowoczesne techniki badawcze zostają opublikowane w normach. Producenci, którzy dbają o jakość swoich produktów potrzebują na podstawie wiarygodnych wyników badań podjąć decyzję o badanym materiale. Tylko wyniki otrzymane szybko mogą zostać użytecznie wykorzystane w dalszym etapie produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Urszula21 06-05-2013, 18:42:
uuuuu..to chyba niedobrze dla takich laboratoriów jak TUV ?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH