Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ekspert: Obawy polskiej branży mięsnej w sprawie umowy UE - Mercosur są zrozumiałe

- Przy obecnym rocznym imporcie mięsa drobiowego z państw Ameryki Południowej na poziomie ponad 500 tys. ton, zwiększenie możliwości przywozu o kolejnych 200 lub nawet 300 tys. ton może w przyszłości tworzyć presję na ceny mięsa unijnego - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska S.A.

Ekspert: Obawy polskiej branży mięsnej w sprawie umowy UE - Mercosur są zrozumiałe
Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska S.A. fot. PTWP

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 10-07-2019, 09:22

Grzegorz Rykaczewski wskazuje, że dyskusja, która obecnie toczy się wokół umowy między Unią Europejską a krajami Mercosuru ma wiele wymiarów i nie można jej ograniczać jedynie do wielkości kontyngentu importowego.

- W kontekście unijnego rynku mięsa, który jest wysokokonkurencyjny i nasycony, liberalizacja handlu nie może pozostać bez wpływu na sektor. Obawy polskiej i unijnej branży mięsnej są zrozumiałe. Przy obecnym rocznym imporcie mięsa drobiowego z państw Ameryki Południowej na poziomie ponad 500 tys. ton, zwiększenie możliwości przywozu o kolejnych 200 lub nawet 300 tys. ton może w przyszłości tworzyć presję na ceny mięsa unijnego. Oczywiście w różnych latach stopień wykorzystania kontyngentu będzie różny - dodaje.

Analityk podkreśla, że po wejściu w życie umowy możemy spodziewać się większej konkurencji na rynku unijnym.

- W tych warunkach będą musiały radzić sobie europejski firmy. Branża zwraca tutaj uwagę chociażby na wysokie standardy prowadzenia produkcji zwierzęcej w Unii i ogólnie produkcji żywności, co pod względem kosztowym osłabia pozycję unijnego przemysłu. Należy też wspomnieć o wysokich kosztach pracy w Unii. Polska w tym przypadku ma lepszą pozycję niż kraje Europy Zachodniej, ale rodzime firmy muszą się mierzyć ze wzrostem kosztów pracy i niską podażą pracowników - mówi.

Rykaczewski przypomina, że ponad 70% drobiu produkowanego w Unii Europejskiej pochodzi z państw „starej piętnastki”.

- Liberalizacja handlu mięsem będzie więc wyzwaniem dla całej Unii. Polska również znalazłaby się pod presją tej sytuacji - nie tylko z powodu tego, że jest największym unijnym producentem. Jako kraj mamy wysoką ekspozycję na eksport na rynki zachodniej Europy, gdzie można spodziewać się wzrostu konkurencji po zmianie stosunków handlowych UE - Mercosur - dodał.

Ekspert zauważa, że dyskusja o umowie toczy się równolegle do procesu brexitu, co zwiększa niepewność unijnego sektora.

- Dla polskiego drobiarstwa rynek brytyjski jest jednym z najważniejszych rynków zbytu. Wielka Brytania jest tez jednym z większych unijnych odbiorców drobiu z Brazylii. W tej sytuacji bardzo ważne będą szczegółowe ustalenia w zakresie zwiększenia brazylijskiego kontyngentu na obszar Wspólnoty, ale już bez Wielkiej Brytanii. Drugą kwestią będą relacje handlowe między UE i Wielką Brytanią - dodaje.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

więcej informacji:

Grzegorz Rykaczewski RSS ALERT    /    Santander Consumer Bank RSS ALERT    /    Mercosur RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    brazylijski drób RSS ALERT    /    rynek drobiu w UE RSS ALERT    /    rynek drobiu 2019 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2019 RSS ALERT    /    Brexit RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.214.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.