Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ekspert: Rosnący import wieprzowiny to wynik rozdrobnienia produkcji trzody w Polsce

- Przetwórstwo potrzebuje odpowiedniego surowca, a to oznacza duże wolumeny towaru o jednolitej jakości. Przy bardzo dużym rozdrobnieniu konwencjonalnej produkcji trzody chlewnej w Polsce trudno jest uzbierać mięso o parametrach, na jakie liczy przetwórca. Stąd w dużej mierze wynika wysoki wskaźnik importu mięsa wieprzowego - mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska w rozmowie z magazynem "Bilans Dodatni".

Ekspert: Rosnący import wieprzowiny to wynik rozdrobnienia produkcji trzody w Polsce
Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska, fot. PTWP

Grzegorz Rykaczewski wskazuje, że polski hodowca trzody chlewnej na rynku surowca konkuruje nie tylko z rolnikami z własnego kraju, ale przede wszystkim z producentami z Niemiec, Danii, Belgii, Francji czy Holandii.

- Rynek żywca i mięsa jest rynkiem wspólnotowym. Oczywiście, korzystamy z tego, mogąc bez większych barier sprzedawać mięso na terenie całej UE, ale niesie to także wyzwania w postaci konkurencji z innymi krajami na poziomie surowca. Dlatego tak ważny jest rozwój gospodarstw towarowych. Mam wrażenie, że obecnie tę konkurencję jako branża, niestety, przegrywamy. Widać to m.in. po niskiej naszej samowystarczalności. W ciągu ostatnich 12 lat pogłowie trzody obniżyło się w Polsce prawie o połowę z 18 mln sztuk do ok. 11 mln - dodał.

Rykaczewski wskazuje, że przetwórstwo potrzebuje odpowiedniego surowca, a to oznacza duże wolumeny towaru o jednolitej jakości.

- Przy bardzo dużym rozdrobnieniu konwencjonalnej produkcji trzody chlewnej w Polsce trudno jest uzbierać mięso o parametrach, na jakie liczy przetwórca. Stąd w dużej mierze wynika wysoki wskaźnik importu mięsa wieprzowego. Druga kwestia to rentowność, o którą trudno w małych gospodarstwach produkujących trzodę. Zauważamy wyraźny spadek takich gospodarstw, co przekłada się na wielkość pogłowia trzody chlewnej, a w rezultacie na podaż krajowego żywca. Po trzecie trzeba też uczciwie powiedzieć o cenach importowanego żywca lub mięsa. Czasami są one bardzo niskie, co rodzi pytanie jak to jest możliwe, że kraje o znacznie wyższych kosztach niż w Polsce eksportują surowiec w tak konkurencyjnych cenach - pyta.

W ocenie analityka optymalną byłaby sytuacja, w której rolnicy byliby na tyle mocni żeby mieć wybór między kontraktacją i związaniem się z określonym przetwórcą a możliwością handlu na wolnym rynku.

- W interesie przetwórcy jest pozyskanie towaru o określonych wolumenach i parametrach. W interesie rolników na pewno pozostaje gwarancja wyboru odbiorcy. Jednak żeby mieć taki wybór, trzeba mieć odpowiednią towarowość produkcji - dodaje.

Więcej w grudniowym wydaniu czasopisma "Bilans Dodatni"

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Grzegorz Rykaczewski RSS ALERT    /    Santander Consumer Bank RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2019 RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    import wieprzowiny RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • ww 2019-01-14 16:06:36
    ale z ciebie ekspert od siedmiu boleści, wiadomo że czynnikiem o braku wieprzowiny jest dopłata do likwidacji trzody chlewnej zaoferowana nam przez Unię a to będzie skutkowało tym samym co w przypadku ryb że sprowadzamy 90% ryb do POLSKI- pod przykrywka ASF likwiduje się produkcję trzody chlewnej a opłaca to wszystko Unia aby pozbyć się konkurencji
  • Dariusz 2019-01-14 16:33:23
    No to jak to jest możliwe, że przy dużo wyższych kosztach niż w Polsce tak tanio eksportu ją? Proszę o odpowiedź bo w artykule nie ma...
  • ww 2019-01-18 11:19:20
    2 petru się znalazł

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.196.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.