Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: rośnie liczba odbiorców polskiego drobiu

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 19-04-2016, 11:58
Ekspert: rośnie liczba odbiorców polskiego drobiu
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

Większość eksportu polskiego drobiu trafia na rynek unijny, jednak dostrzegalna jest stopniowa dywersyfikacja jego kierunków. Jak podkreśla Jakub Olipra, ekonomista Banku Credit Agricole, w ubiegłym roku wzrosła liczba odbiorców polskiego drobiu.

Jakub Olipra zwraca uwagę, że biorąc pod uwagę strukturę geograficzną polskiego eksportu drobiu w ujęciu wagowym jego dynamika do krajów unijnych zmniejszyła się w ubiegłym roku do 16,8 proc. wobec 18,8 proc. w  roku 2014. Jednocześnie w przypadku krajów spoza UE zanotowano spadek do 23,3 proc. w roku 2015 wobec 29,4 przed rokiem. W efekcie udział polskiego eksportu drobiu do krajów pozaunijnych zwiększył się w 2015 r. do 19,7 proc. wobec 18,8 proc. w 2014 r. 

-  W ujęciu wartościowym udział krajów spoza UE w polskim eksporcie drobiu wyniósł 9,8 proc. w 2015 r. wobec 9,7 proc. w 2014 r. Świadczy to, że do krajów spoza UE trafiają nadal tańsze części drobiu. Co więcej, głównymi odbiorcami polskiego eksportu drobiu spoza UE są Hong Kong (2,9 proc. udziału w polskim eksporcie drobiu) oraz Benin (2,6 proc.) , czyli państwa będące jego dalszymi reeksporterami, co dodatkowo negatywnie wpływa na ceny uzyskiwane przez polskich eksporterów - wyjaśnia ekonomista Credit Agricole.

Jak dodaje, wśród pierwszych dwudziestu odbiorców polskiego eksportu drobiu po raz pierwszy od 2003 r. znalazły się również Chiny, których udział w całej sprzedaży zagranicznej wynosi 1,5 proc.

- Sygnalizuje to, że polscy eksporterzy wykorzystali szansę związaną z zamknięciem chińskiego rynku na drób pochodzący z USA oraz Francji, z uwagi na występowanie ptasiej grypy w tych krajach. Jednocześnie liczba państw będących odbiorcami polskiego drobiu wzrosła w 2015 r. do 91 wobec 87 w 2014 r., co wskazuje na rosnącą dywersyfikację polskiego eksportu drobiu - zauważa Olipra.

Przyznaje jednak, że mimo utrzymującej się nieprzerwanie od 2011 roku ekspansji polskich producentów drobiu na rynki spoza unijne, głównym rynkiem zbytu pozostają kraje UE. Wśród nich największymi odbiorcami naszego drobiu w ujęciu wagowym są Niemcy, gdzie trafia 15,9 proc. eksportu, Wielka Brytania (11,7 proc.), Francja (7,5 proc.), Czechy (6,8 proc.) i Holandia (6,1 proc.). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH