REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Sukcesy polskiego drobiu za granicą będą kontynuowane

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-01-2014, 12:17
Ekspert: Sukcesy polskiego drobiu za granicą będą kontynuowane
Podstawą sukcesu polskich producentów drobiu jest utrzymywanie wysokiego poziomu jakości przy konkurencyjnych kosztach produkcji

Z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że olbrzymi sukces polskiego drobiu na rynkach światowych będzie kontynuowany również w tym roku - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Sandomierski, koordynator kampanii "Nowa Jakość w drobiarstwie".

REKLAMA
- Jak ocenia Pan wyniki eksporterów drobiu?

- Osiągnięcie statusu jednego z największych na świecie eksporterów drobiu zajęło Polsce niewiele ponad 10 lat. Wcześniej byliśmy importerem netto. Według wstępnych danych eksport drobiu w roku 2013 wyniósł około 600 tys. ton, przy minimalnym imporcie. To wyjątkowy sukces w skali globalnej, z którego w kraju nie wszyscy zdają sobie sprawę.

- Co sprawia, że rozwój eksportu drobiu rozwija się tak dynamicznie?

- Podstawą naszego sukcesu jest utrzymywanie wysokiego poziomu jakości przy konkurencyjnych kosztach produkcji. Rynek mięsa poddawany jest stale bardzo restrykcyjnej kontroli sanitarnej i weterynaryjnej i w związku z tym istnieje zawsze duże ryzyko, że w przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów z jakością, a zwłaszcza z kwestiami bezpieczeństwa żywieniowego, niektóre rynki mogą być czasowo zamykane.

- Czy system QAFP może wyeliminować takie zagrożenie?

- System jakości QAFP wspiera wszystkie działania ukierunkowane na podwyższenie szeroko rozumianej jakości i w tym sensie jest bardzo pomocny dla eksporterów w zapewnieniu im stabilnych rynków zbytu. Działania programu promocji systemu QAFP pozwalają odbiorcom w krajach trzecich na zapoznanie się z faktycznym wysokim poziomem jakości w polskich zakładach i na polskich fermach, oraz służą kształtowaniu pozytywnego wizerunku dla polskiej produkcji.

- Na jakiej zasadzie?

- Można przytoczyć wiele przykładów. Jednym z nich są chociażby tzw. study tours, podczas których dziennikarze i specjaliści branżowi z innych krajów mają szansę poznać tutaj na miejscu, w jakich warunkach przebiega cały proces produkcyjny - od fermy do konsumenta. To bardzo ważny aspekt budujący zaufanie do naszej produkcji.

- Jakie są Pana prognozy dla rynku drobiu na bieżący rok?

- Z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że olbrzymi sukces polskiego drobiu na rynkach światowych będzie kontynuowany również w roku 2014, jeśli nie przydarzy się jakaś katastrofa w rodzaju avian influenza.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • KUBA 25-01-2014, 10:19:
Panowie Sandomierski i Dominiak! Oby te sukcesy krajowej branży producentów mięsa drobiowego nie uderzyły Wam do głowy. Nie chwalcie dnia przed zachodem słońca, a akcji QAFP przed audytem rynku i NIK-u.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH