Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: W aferze z koniną mamy do czynienia z celowym działaniem

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 01-03-2013, 10:43
Ekspert: W aferze z koniną mamy do czynienia z celowym działaniem
Beata Szczucka, Kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska

W przypadku „afery końskiej" najprawdopodobniej mamy do czynienia z celowym działaniem grupy ludzi. Skala działań, które doprowadziły do zafałszowania, może zostać poznana po wykonaniu dużej ilości badań próbek pobranych w wielu krajach. Pamiętajmy jednak, że nawet najbardziej dokładna kontrola nie jest w stanie zapobiec zafałszowaniu, jeżeli będzie to celowe działanie człowieka - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Beata Szczucka, Kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

Wymagania dla produktów mięsnych przed i po wprowadzeniu ich na rynek reguluje szereg przepisów prawnych. W zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego jest to Rozporządzenie Komisji WE nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych z późniejszymi zmianami. Ustanawia ono zarówno kryteria bezpieczeństwa żywności oraz kryteria higieny procesu wytwarzania. Kryteria bezpieczeństwa dla w/w grupy produktów stanowią badania w kierunku obecności Listeria monocytogenes (przed wyjściem żywności spod bezpośredniej kontroli przedsiębiorstwa sektora spożywczego), liczby Listeria monocytogenes oraz obecności Salmonella dla produktów wprowadzonych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia.

Istnieje również przepis określający najwyższe, dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Rozporządzenie Komisji WE 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych z poźn. zm.). W zakresie mięsa i produktów mięsnych dotyczy on zawartości metali ciężkich (ołów i kadm), dioksyn i polichlorowanych bifenyli o działaniu podobnym do dioksyn, benzo(a)pirenu w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych.

Regulowane prawnie są również limity pozostałości antybiotyków w środkach pochodzenia zwierzęcego (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego).

Prowadzone są również badania surowców mięsnych oraz wyrobów z zawartością mięsa pod kątem zawartości DNA mięsa innego niż deklarowane na opakowaniach lub w dokumentach. Badania te realizowane są od dłuższego czasu i nie są związane bezpośrednio z zaistniałą „aferą końską". Celem tych oznaczeń DNA jest właśnie wykrywanie zafałszowania produktów zawierających mięso lub surowców mięsnych przez dodatek mięs innych zwierząt.

Czy badania prowadzone w ramach samokontroli realizowanej przez przedsiębiorstwa, kontroli jakości surowców oraz kontroli jakości wyrobów gotowych realizowanych m.in. na żądanie sieci handlowych, kontroli realizowanych w ramach nadzoru urzędowego mogą być nieskuteczne? Popatrzmy na problem w następujący sposób. Po pierwsze, odpowiedzmy na pytanie, jaka jest dokładność metod wykrywania zafałszowania mięsa? Dokładność ta wynosi od 0,09 proc., a to oznacza, że w przypadku kiedy w np. w 1,0 kg mięsa deklarowanego jako wołowe znajdzie się 1,0 g mięsa końskiego, to zafałszowanie zostanie wykryte.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Cannis Luppus 05-03-2013, 13:54:
Najbardziej ujęły mnie "mięso z nogi kruczka" i "zmielone chrzęści" :) Gratuluję przedmówcy wyobraźni :) Bez urazy:)
  • PO 02-03-2013, 17:33:
Mamy do czynienia z celowym działaniem zgadzam się i dodam zaplanowanym tak aby skutecznie rozwalić i dobić Polski przemysł spożywczy / mięso czerwone / .
Nikt jeszcze nie wpadł z klientów ile jest produkcie drobiowym sygnowanym jako z indyka ?
Indyk jest namiastką a wstawiane są elementy z kurczak masowo / za fileta indyka filet z kurczaka ,lub z kury !!! itd.... / teraz kolej na likwidacje drobiarzy już blisko. Mięso mielone produkowane niby z indyka w w rzeczywistości z kurczaka ,mięsa z nogi kruczka i drobnych zmielonych chrzęści !!!
  • Witold Ciereszko 02-03-2013, 15:35:
Można głośno zarżec na t.z. aferę z koniną, to walka o rynki,nie dajmy się zwariowac.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH