Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: W aferze z koniną nie przestrzegano wymagań bezpieczeństwa i nadzoru produkcji żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-02-2013, 14:58
Ekspert: W aferze z koniną nie przestrzegano wymagań bezpieczeństwa i nadzoru produkcji żywności

Biorąc pod uwagę zafałszowania, jakie wykryto w tzw. aferze końskiej, możemy przypuszczać, że firmy zaangażowane w cały mechanizm nie przestrzegały stawianych im wymagań lub nie posiadały narzędzi nadzoru, jakimi na pewno są skutecznie wdrożone i monitorowane wymagania międzynarodowych standardów BRC i IFS - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Podkreśla, że elementem zapewniającym bezpieczeństwo produktów jest również spełnienie bardzo szczegółowych wymagań międzynarodowych standardów dla producentów żywności: BRC i IFS. Jednym z kluczowych wymagań, które muszą zostać spełnione, aby producent otrzymał takie certyfikaty, jest zapewnienie pełnej identyfikowalności wszystkich surowców, opakowań pozostających w bezpośrednim kontakcie z żywnością, jak również wszystkich procesów przetwórczych i kanałów dystrybucji aż do dostawy do klienta. Wdrożone wymagania pozwalają na szybkie odszukiwanie zapisów, dowodów dotyczących bezpieczeństwa i jakości w przypadku pojawienia się sytuacji kryzysowych. Poprzez narzucone w standardach wymagania firmy zmuszone są do przygotowywania się na takie ewentualności i sprawdzanie na podstawie testów z symulacji, czy zapewniona jest ciągła, pełna identyfikacja.

- Podczas audytu na zgodność z międzynarodowymi standardami BRC i IFS audytor sprawdza m. in. szczegółowe wymagania, określone kryteria, działania, możliwości ustalenia pochodzenia żywności. Wdrożone zgodnie ze standardami praktyki dają gwarancję spełnienia wymagań i oczekiwań klienta poprzez stosowanie szeregu istotnych i ujednoliconych logicznych zasad, dotyczących przede wszystkim jakości i pochodzenia produkowanej żywności. Każdy zaangażowany podmiot, który znajdzie się w całym łańcuchu dostaw musi spełnić ustalone przez producenta kryteria kwalifikacji i podlega tym samym zasadą akceptacji. Wszystkie materiały/ usługi i działania, które mogłyby mieć wpływ na bezpieczeństwo i jakość żywności są przez firmę stale monitorowane. Spełnienie wymagań międzynarodowych standardów i przepisów prawa międzynarodowego oraz zachowanie uczciwych praktyk daje narzędzia, które umożliwiają zapewnienie skutecznej identyfikacji wszystkich procesów w całym łańcuchu dostaw, a tym samym bezpieczeństwo dla produkowanej żywności - mówi Małgorzata Kręcka.

- Bezpieczeństwo kupowanej przez nas konsumentów żywności jak również jej zgodność z tym co deklaruje nam producent na etykiecie musi być najważniejszym celem dla każdej organizacji produkującej żywność. Niestety nie zawsze tak jest, czego wynikiem jest brak zrozumienia jak ważne jest bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu dostaw uwzględniając wszystkich dostawców surowców, dystrybutorów, poddostawców, pośredników oraz handlowców - uważa ekspert TÜV Rheinland Polska.

Przepisy prawa żywnościowego obowiązujące w Unii Europejskiej jak również przepisy krajowe poszczególnych Państw członkowskich jednoznacznie pokazują, jakie wymogi należy spełnić, aby móc wprowadzić swój wyrób do obrotu (m.in. Ustawa z 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych Dz.U. Nr 187, poz. 1577 oraz Ustawa z 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwa żywności).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • modry 28-02-2013, 22:46:
zgadzam się z przedmówcą ; certyfikaty kupuje się dla reklamy na etykietach , a wdraża to co się chce . Wszak mamy wolny rynek i brak nadzoru . Bo nadzór zajął się sprzedawaniem certyfikatów , a więc jakości w formie papierowej . W efekcie trują na potęgę bo mają dużo certyfikatów .
  • lev-y 28-02-2013, 18:17:
Pani chyba myli pojęcia, czym innym jest posiadanie procedur i całej papierologi czym innym jest celowy fałsz i to zapewne na polecenie szefostwa firm. Zapewne te wszystkie firmy przetwórcze mają wdrożone systemy (papierologię) za które Pani firma wydająć certyfikat wzieła kasę i co jaki efekt. Jak było z solą etc. Papier nie nauczy człowieka (firmy) uczciwości, Pani jest hipokrytką.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH