Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksport australijskiego mięsa do UE słabnie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 19-06-2012, 12:07

Maj był kolejnym, słabym miesiącem w eksporcie jagnięciny z Australii na rynek unijny. Eksport obniżył się o 24 proc. (do 924 ton) w porównaniu z majem 2011 roku, i był o 3 proc. mniejszy niż wynosi pięcioletnia średnia dla tego miesiąca - podają analitycy FAMMU/FAPA.

W pierwszych mięciu miesiącach br. Australijczycy wykorzystali tylko 34 proc. kontyngentu taryfowego (19186 ton) na eksport tego gatunku mięsa do Wspólnoty. Okazuje się jednak, że w tym samym okresie także Nowozelandczycy obniżyli (19 proc.) eksport mięsa jagnięcego do UE.

Przypomnijmy, że posiadają oni największy kontyngent (228254 ton) w eksporcie tego gatunku mięsa do Unii. W maju br. zmniejszył się również eksport australijskiej wołowiny do UE - o 24 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH