Eksport mięsa drobiowego wciąż rośnie
W 2013 roku wzrosły zarówno ilość, jak i wartość krajowego eksportu mięsa drobiowego. Według wstępnych danych suma eksportu osiągnęła 580 000 ton. Dla porównania, w 2012 roku wyniosła ona 528 000 ton.
Do głównych odbiorców należały kraje europejskie, takie jak Niemcy, Wielka Brytania, Czechy, Francja i Holandia, a także Benin i Hongkong.
- Istotną kwestią dla rozwoju potencjału eksportu mięsa drobiowego jest obecność na zagranicznych rynkach produktów z certyfikatem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności. Dzięki oznakowaniu produktów symbolem QAFP, zagraniczni konsumenci mogą mieć pewność, że wybierają produkt zaufany i bezpieczny, o powtarzalnie wysokiej jakości - zwracają uwagę przedstawiciele kampanii „Nowa Jakość w drobiarstwie".
W ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności eksportem objęte są tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej. Certyfikowana gęsina QAFP od 2012 roku jest eksportowana na niemiecki rynek.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)