Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksport polskiego drobiu do EU przestaje być opłacalny

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 23-04-2008, 08:22

Silny złoty sprawia, że eksport drobiu z Polski przestał się opłacać. Coraz więcej naszych zakładów ogranicza sprzedaż białego mięsa za granicę i wprowadza je na krajowy rynek.

- Sytuacja jest coraz bardziej dramatyczna. W ciągu ok. półtora miesiąca ograniczyliśmy eksport o połowę, ponieważ ponosimy straty - mówi Rzeczpospolitej Konrad Pazgan, wiceprezes grupy Konspol z Nowego Sącza. To czołowy producent drobiu w Polsce, który w 2007 r. sprzedał za granicę blisko połowę swoich produktów. W związku ze zmniejszeniem sprzedaży firma zamknęła jedną z hal, w której pracowało 40 osób.

Z danych Krajowej Rady Drobiarstwa wynika, że od marca największe polskie firmy ograniczyły eksport o 15 - 25 proc. - W marcu sprzedaż polskiego drobiu za granicę była prawdopodobnie niższa niż przed rokiem. Podobnie będzie w kwietniu - informuje Leszek Kawski, dyrektor generalny KRD. Powód? Coraz silniejszy złoty i rosnące w Polsce koszty produkcji, które wpływają na ceny. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że na koniec 2006 r. ceny mięsa z Polski stanowiły (po przeliczeniu na euro) 59 proc. średniej unijnej. W lutym 2008 r. - już 77 proc.

- Eksport przestaje się opłacać, dlatego firmy zaczynają z niego rezygnować i sprzedają więcej na rynku krajowym - mówi Marta Leoniak z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA. Efektem jest nadwyżka. - Sprawia ona, że producenci muszą konkurować coraz niższą ceną - mówi Leszek Kawski. Z danych KRD wynika, że zakłady oferują kurczaki średnio po 4,4 - 4,5 zł za kg. Jeszcze w marcu sprzedawały je po 5,3 zł. Według Kawskiego musiałyby, aby nie ponosić strat, otrzymywać za nie nie mniej niż 5,1 zł.

Szanse, że w bieżącym roku uda się branży drobiarskiej powtórzyć ubiegłoroczny wzrost sprzedaży zagranicznej są coraz mniejsze. - Jeżeli nasza waluta będzie się w dalszym ciągu umacniać, nie wykluczamy rezygnacji z eksportu - mówi Konrad Pazgan. W 2007 r. sprzedaliśmy za granicę blisko 251,5 tys. ton mięsa i przetworów drobiowych. To o ponad jedną piątą więcej niż w 2006.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 214) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH