REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksport polskiej wieprzowiny spada

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 28-04-2015, 12:11
Eksport polskiej wieprzowiny spada
(fot. zelaznastudio.pl)

W pierwszych dwóch miesiącach br. eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wyniósł 64,8 tys. t, co oznacza 3-procentowy spadek w skali roku (2,4 tys. t). Obniżka była spowodowana zmniejszeniem o ponad połowę (-53 proc.) wolumenu wysłanego na rynki pozaunijne - wskazują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Warto zaznaczyć, że spadki sprzedaży na te rynki były do pewnego stopnia równoważone przez 26-procentowy wzrost na rynek wspólnotowy. Na skutek zmian w kierunkach sprzedaży obecnie ok. 82 proc. nieprzetworzonego mięsa kierowane jest na rynek wspólnotowy, wobec 63 proc. rok temu.

Oprócz zmian w wolumenie, obniżyły się znacznie przychody ze sprzedaży za granicą. Według danych MRiRW wartość eksportu w okresie pierwszych dwóch miesięcy br. jest obecnie o 18 proc. niższa w skali roku, czyli obniżyła się znacznie bardziej niż eksport w ujęciu wolumenowym. Jest to spowodowane zmniejszeniem o 55 proc. dochodów z rynków pozaunijnych. Z drugiej strony, przychody ze sprzedaży na rynku wspólnotowym wzrosły w skali roku zaledwie o 2 proc. Wynika to głównie z niższych cen żywca na rynku, oraz gorszej pozycji przetargowej polskich eksporterów. Dla przykładu według danych GUS w okresie styczeń-luty br. przeciętna cena żywca na rynku krajowym była 12 proc. niższa od poziomu obserwowanego w analogicznym okresie 2014 r.

Warto również podkreślić, że głównym odbiorcą mięsa wieprzowego z Polski, w ujęciu ilościowym, są obecnie Włochy oraz Niemcy, do których sprzedaż w omawianym okresie zwiększyła się odpowiednio o 11 i 32 proc. Co ciekawe, szczególnie duże wzrosty odnotowano dla Stanów Zjednoczonych, które w skali roku ze stosunkowo niskiego poziomu, zwiększyły zakupy prawie siedmiokrotnie do poziomu 5,3 tys. t. Sprzedaż do Hongkongu, drugiego co do wielkości odbiorcy mięsa wieprzowego poza UE, wzrosła o ponad 70 proc. w skali roku. Niemniej jest to nadal  stosunkowo niewielki wolumen, 3,5 tys. t. 

Na tym tle pojawienie się ognisk ASF i związana z tym utrata rynków azjatyckich stanowi duże ograniczenie sprzedaży dla branży mięsa czerwonego w Polsce. W sytuacji kiedy polscy eksporterzy mają praktycznie zamknięte rynki azjatyckie, sprzedaż poza UE z pozostałych krajów członkowskich systematycznie wzrasta. Dane Eurostat mówią o 10-procentowym wzroście sprzedaży  z UE w okresie styczeń oraz luty 2015 r. Nasuwa się więc wniosek, że pozostali unijni gracze umacniają swoją pozycję na rynkach poza UE, co może utrudnić sytuację polskich eksporterów w przyszłości.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH