Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksport wieprzowiny z UE wzrósł o jedną czwartą. Polska wśród liderów

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 22-06-2011, 13:42
Eksport wieprzowiny z UE wzrósł o jedną czwartą. Polska wśród liderów

Według Komisji Europejskiej, w I kwartale br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich 752,34 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych - ponad jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie 2010 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Na wolumen wywozu złożyło się: 324 tys. ton mrożonego mięsa wieprzowego (wzrost o ok. 30 proc. wobec I kw. 2010 r.), 331,5 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu (+24 proc.), 41,9 tys. ton kiełbas i przetworów (+20 proc.), 28,8 tys. ton świeżego mięsa (+18 proc.), 17,1 tys. ton żywca (+14 proc.) i 9 tys. ton mięsa solonego, suszonego lub wędzonego (+23 proc.).

Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Dania, Niemcy, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Dynamika wysyłek z Polski należała do największych w całej UE. Głównymi odbiorcami unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. były Rosja, do której dostawy wzrosły w ciągu roku o 17 proc. do 202,8 tys. ton, Hongkong (+38 proc. do 127 tys. ton), Korea Płd. (+160 proc. do 68 tys. ton), Japonia (+9 proc. do 65 tys. ton) oraz Chiny (+29 proc. do 55 tys. ton).

Znaczny wzrost eksportu do Korei Płd. jest spowodowany ograniczeniem produkcji w tym kraju na skutek epidemii pryszczycy oraz wprowadzeniem bezcłowego kontyngentu importowego. W pierwszych trzech miesiącach roku wzrosły również znacznie (ponad dwukrotnie) wysyłki unijnej wieprzowiny na Białoruś - do 21,4 tys. ton. Polska wyeksportowała w tym czasie na rynek białoruski ponad 13 tys. ton świeżego i mrożonego mięsa wieprzowego - półtorakrotnie więcej niż w I kwartale 2010 r.

Od stycznia do marca br. państwa unijne zakupiły w krajach trzecich jedynie 9,7 tys. ton mięsa i przetworów wieprzowych - o 30 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze zakupów dominowały podroby (4,5 tys. ton, +12 proc. w ciągu roku), a ich największym dostawcą do UE była Szwajcaria.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kubasiewiczkrzysztof 24-06-2011, 12:54:
polska exportuje mięso to bardzo dobrze....tylko z jak spadło pogłowie świń o 4,5 mln i jest najmniejsze od 40 lat....to skad Polska wezmie te wieprzowinę na export???To jakieś cuda się dzieją....tu najmniejsze pogłowie....a tu rosnie export....?Cud w Kanie Galilejskiej?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH