Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksporterzy wieprzowiny notują spadki. Firmy szukają nowych rynków

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 26-02-2015, 17:47

2014 r. może być zaliczany jako jeden z trudniejszych dla sektora wieprzowiny. Spadek eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w 2014 r. o 14% do poziomu 380 tys. t., oraz mniejsza o 24% sprzedaż świń za granicę, były mocnym ciosem dla sektora - informują analitycy banku BGŻ.

Jak wynika z opublikowanych przez MRiRW danych w 2014 r. nastąpiły znaczne zmiany w kierunkach sprzedaży nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Obecnie ok. 73% eksportu kierowane jest na rynek UE, czyli 23% pkt proc. więcej w strukturze niż przed rokiem.

Zmiany te są pokłosiem pojawienia się ognisk ASF na terytorium Polski w styczniu 2014r., które spowodowały wprowadzenie ograniczeń w imporcie mięsa wieprzowego z Polski m.in. w Chinach, Korei, Japonii, Rosji. Zaprzestanie eksportu do tych krajów przyczyniło się do 53-proc. spadku wolumenu sprzedaży na rynkach pozaunijnych. Byłby on jeszcze głębszy, gdyby nie znaczny wzrost sprzedaży do USA i Hongkongu, do których sprzedaż w analizowanym okresie wzrosła prawie czterokrotnie (łącznie 45 tys. t. więcej niż przed rokiem).

Pojawienie się ASF w kraju, jak również utrudnienia w sprzedaży na wielu rynkach pozaunijnych, spowodowało, że więcej surowca pozostało na rynku krajowym. Doprowadziło to do znacznych spadków cen żywca. Przed ASF ceny w Polsce były nieco wyższe niż w Niemczech. Niemniej na skutek trudnej sytuacji na rynku krajowym, sytuacja uległa odwróceniu.

Ceny żywca w Polsce przez większość 2014 r. były nieco poniżej ceny niemieckiej. Zwiększyło to konkurencyjność polskiego surowca na rynku UE i przyczyniło się do zwiększonej sprzedaży. Potwierdzają to dane MRiRW za 2014 r., według których wywóz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego zwiększył się w skali roku prawie o 24% do poziomu 278 tys. t.

Największe wzrosty odnotowano dla Niemiec (42%, o 12 tys. t), Włoch (20%, 8,7 tys. t) oraz Słowacji (20%, 6 tys. t). W tym samym czasie import nieprzetworzonego mięsa wzrósł o 2% do poziomu 618 tys. t.

Spadek eksportu i niewielki wzrost importu pogłębiły deficyt w handlu mięsem wieprzowym w Polsce. W skali roku wzrósł on o 77 tys. t do poziomu 238 tys. t.

Jak podaje AgraEurope, KE podjęła decyzję o uruchomieniu prywatnego przechowania mięsa wieprzowego (private storage aid), które ma pomóc unijnym producentom wieprzowiny. Do tej pory przedstawiciele KE wśród przyczyn znacznych spadków cen żywca na rynku UE wskazywali na wzrost ubojów w III kw. 2014 r. o 3% w skali roku, jak również na czynniki sezonowe.

Ze względu na bardzo trudną sytuację na rynku wieprzowiny władze KE zdecydowały się podjąć środki specjalne - prywatne przechowywanie mięsa. Mają one na celu ograniczenie podaży surowca i pobudzenie wzrostu cen żywca na rynku wspólnotowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH