Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Emer uruchomił stację regazyfikacji gazu LNG

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 27-10-2017, 18:46
Emer uruchomił stację regazyfikacji gazu LNG
fot. materiały prasowe

Kolejny zakład przetwórstwa spożywczego – Emer z Wyłudek k. Korycina, producent topionych tłuszczów zwierzęcych i mączek wysokobiałkowych, uruchomił stację regazyfikacji gazu LNG, zrealizowaną wspólnie z białostocką spółką Barter SA. Obiekt zasili nową kotłownię i będzie wykorzystywany do celów technologicznych firmy.

Unia Europejska wprowadza kolejne przepisy zawierające restrykcyjne normy środowiskowe dla przemysłu i energetyki, co zmusza także polskie przedsiębiorstwa do szukania alternatywnych, ekologicznych źródeł energii.

– Ustawodawca wprowadza coraz bardziej restrykcyjne wymogi dla takich zanieczyszczeń, jak: związki węgla, siarki i azotu oraz cząsteczek pyłów zawieszonych, niż dotychczas obowiązujące - mówi Bogdan Rogaski, prezes Barter SA. - W perspektywie kilku kolejnych lat dla polskiego przemysłu, energetyki cieplnej, w tym kotłowni miejskich i osiedlowych, nowelizacje aktów prawnych oznaczają konieczność ograniczenia emisji i modernizacji swoich aktywów wytwórczych. Oferując możliwość wykorzystania do procesów technologicznych ekologicznego nośnika energii jakim jest gaz ziemny, który w postaci LNG może być dostarczony w dowolne miejsce, Barter SA wychodzi naprzeciw tym wyzwaniom - sprostania nowym normom emisji – zarówno przez dużych, jak i małych odbiorców.

Właśnie ochrona środowiska była jednym z głównych motywów inwestycji w nową, ekologicznie zasilaną kotłownię, na jaką zdecydowała się kolejna podlaska spółka - Emer z Wyłudek k/Korycina, producent topionych tłuszczów zwierzęcych i mączek wysokobiałkowych. Dla zakładu zlokalizowanego na terenie, pozbawionym dostępu do sieci gazowej, najlepszym rozwiązaniem okazała się stacja regazyfikacji LNG. Wybór padł na białostocką firmę Barter SA, która zrealizowała inwestycję.

- Zainstalowane urządzenia umożliwiają zaspokojenie wysokich wymagań odbioru gazu – pozwala na to wydajność stacji o mocy 800 m3 na godzinę i zdolność magazynowania 60 m3 LNG, co zabezpiecza zakład na cztery dni ciągłej pracy - mówi Grzegorz Lisowski, kierownik kontraktu. - W porównaniu z innymi źródłami energii, dotychczas wykorzystywanymi w tym zakładzie, stacja pozwala na dwukrotnie zwiększenie mocy produkcyjnych i magazynowych.

Dotychczas przedsiębiorstwo korzystało z dwóch kotłów, zasilanych dwoma różnymi rodzajami paliw – LPG (czyli gazem propan-butan) oraz olejem napędowym. - Inwestycja polega na budowie nowoczesnej, ekologicznej i jednocześnie oszczędnej kotłowni parowej, zaopatrującej produkcję w moc cieplną, której źródłem jest jedno ekologiczne medium - LNG – mówi Marcin Radulski, właściciel Emera. - To kompleksowy projekt, którego celem była optymalizacja wydajności urządzeń, uporządkowanie źródeł energii, pozyskanie mocy zapasowych na przyszłość z wykorzystaniem nowoczesnych technologii i innowacyjnego paliwa, możliwie najbardziej ekologicznego, które teraz i w przyszłości zagwarantuje nam zgodność z unijnymi normami środowiskowymi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH