Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Europejscy drobiarze chcą oznakowania mięsa pochodzącego spoza UE

  • Autor: a.v.e.c./portalspozywczy.pl
  • Data: 04-10-2017, 14:13
Europejscy drobiarze chcą oznakowania mięsa pochodzącego spoza UE

- Opowiadamy się za tym, żeby wszystkie produkty zawierające mięso drobiowe
były oznaczane jako pochodzące z Unii Europejskiej lub spoza UE, wraz z podaniem nazwy kraju, w przypadku, gdy mięso nie pochodzi z UE - mówił Paul Lopez, prezydent a.v.e.c., organizacji reprezentującej przemysł drobiarski w UE.

W dniach 21-23 września 2017 r. w Helsinkach odbyła się doroczna konferencja a.v.e.c. - organizacji reprezentującej przemysł drobiarski w Unii Europejskiej. W zjeździe wzięło udział ponad 130 delegatów reprezentujących wszystkie obszary przemysłu drobiarskiego.

Paul Lopez, prezydent a.v.e.c., przedstawił ogólną sytuację w sektorze mięsa drobiowego. Zwrócił uwagę na fakt, że pomimo że bilans handlu drobiem przez UE jest dodatni pod względem ilościowym, to jego wartość jest ujemna.

- Istnieje zatem potrzeba, aby producenci drobiu w UE eksportowali więcej wysokiej jakości produktów. Ponieważ firmy z obszaru UE muszą przestrzegać bardzo wysokich standardów
dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska, sektor napotyka na dodatkowe koszty w porównaniu z krajami trzecimi, którzy nie muszą przestrzegać identycznego prawodawstwa - dodał.

Szef a.v.e.c. wyraził także głębokie zaniepokojenie faktem, że ​​już 25 proc. mięsa drobiowego  spożywanego w UE pochodzi z krajów trzecich. W ocenie Lopeza, niedawne incydenty związane z  nadużyciami finansowymi w Brazylii wskazały na potrzebę ustanowienia przez UE lepszego systemu kontroli mięsa drobiowego przywożonego z państw trzecich.

- Ma to kluczowe znaczenie dla zapewnienia konsumentów w UE, że import mięsa drobiowego spełnia te same standardy, co mięso drobiowe produkowane w UE. Wymogi "równoważności" dotyczące krajów trzecich nie odzwierciedlają wszystkich standardów, których producenci z UE muszą przestrzegać w systemie "od pola do stołu". Dlatego a.v.e.c. wzywa do przestrzegania identycznych norm w całym łańcuchu dostaw żywności - dodał.

Lopez zgłosił postulat, że, biorąc pod uwagę  wspomniane zróżnicowane traktowanie, konsumenci UE muszą zostać poinformowani o pochodzeniu mięsa przywożonego z krajów trzecich.

- Dlatego też a.v.e.c. opowiada się za tym, żeby wszystkie produkty zawierające mięso drobiowe
były oznaczane jako pochodzące z UE lub spoza UE wraz z nazwą kraju, w przypadku, gdy mięso nie pochodzi z UE - dodał.

W kontekście Brexitu Lopez wyraził pogląd, że należy utrzymać status quo i utrzymać istniejące przepływy handlowe po wyjściu Wielkiej Brytanii z UE.

Szef a.v.e.c. wskazał, że dziś to Azja jest najbardziej perspektywicznym rynkiem dla europejskiego sektora drobiarskiego. Jego zdaniem popyt w Azji i Europie uzupełniają się wzajemnie. Dlatego też a.v.e.c. poprosił o wsparcie Komisji Europejskiej w otwarciu chińskich rynków, na których istnieje silny popyt na produkty mniej chętnie wybierane przez konsumentów z UE.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH