Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Europoseł: Polska ma problemy z nadzorem w segmencie mięsnym

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 21-06-2013, 13:08
Europoseł: Polska ma problemy z nadzorem w segmencie mięsnym
Czesław Siekierski, poseł do Parlamentu Europejskiego

Nieprawidłowości wykryte w Polsce w związku z niedawną aferą z zafałszowaniem mięsa wynikła częściowo z barku nadzoru - uważa Czesław Siekierski, poseł do Parlamentu Europejskiego.

- Niestety, musimy uderzyć się w piersi, bo niektóre nieprawidłowości wykryte w Polsce wynikały z braku nadzoru. Lekarz weterynarii na szczeblu powiatu raczej wie, co się dzieje w jego rejonie, to są naprawdę pojedyncze przypadki, kiedy ktoś prowadzi działalność gospodarczą "w podziemiu" i nie jest nikomu znany. W środowiskach lokalnych ludzie się znają - mówił Czesław Siekierski w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Przypomina on o inicjatywie podjętej w marcu tego roku, kiedy to zorganizowano debatę w PE, w której uczestniczyli główni inspektorzy odpowiadający za bezpieczeństwo żywności w Polsce. Jak tłumaczy europoseł, chodziło o to, by pokazać tam nasz system nadzoru kontroli i przeciwstawić się ocenom, że z Polski wychodzi żywność złej jakości.

Zdaniem Czesława Siekierskiego, zaufanie pomiędzy dostawcami i odbiorcami można odbudować poprzez zacieśnianie relacji. - Zaufanie odbudowuje się poprzez dobrą jakość towaru, poprzez dobrą jakość marki. Wtedy konsument ma szacunek i pewność tego, co kupuje. Trzeba zatem dbać o markę, bo reputację można łatwo stracić. Z drugiej strony, warto skracać łańcuch między producentem a odbiorcą, na przykład poprzez wsparcie dla budowy różnego rodzaju regionalnych rynków. Chodzi o to, by odbiorca, jeśli nie zna marki, znał producenta. Chodziłoby więc o zacieśnienie relacji między producentem i odbiorcą - tłumaczy europoseł.

Wywiad z europosłem Czesławem Siekierskim odbył się pod koniec maja

Przeczytaj także:

Europoseł Czesław Siekierski nt. narastającego protekcjonizmu w UE

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • elka1458 03-07-2013, 20:22:
Ratujmy Polskie Rolnictwo! Ratujmy Polskie Zakłady! Ratujmy tysiące miejsc pracy!!!!

Spotkajmy się na Torwarze w Warszawie 10.07 o godz 10:00 skad przejdziemy pod Sejm, Kancelarie Rady Ministrow, Siedzibe Klubu PiS, aby wyrazić swoje poparcie dla uboju rytualnego!!!

Nie dajmy się francuskiemu lobby które przejęło naszych klientów! Nie pozwolmy wyslac 8 tysiecy rodzin na bruk! Apelujmy o rozwage do poslow PiS aby zawalczyli o polskie rodziny, o polskiego rolnika, polskich pracownikow. Sytuacja na wsi jest dramatyczna!!! Rolnicy, szczególnie młodzi, sa zmuszani do szukania pracy w miescie! Pozwoliliśmy by zniszczono polskie hodowle gęsi, z jednego z najwiekszych eksporterów wieprzowiny staliśmy się importerem. Nie dajmy całkowicie zniszczyć polskiego rolnictwa, polskiej wsi, polskich rzeźni! Walczmy o to co nam się należy!
Informacje o manifestacji:
Związek Polskie Mięso 722-220-019
Stowarzyszenie Rzeznikow i Wedliniarzy 507-130-369
Krajowa Rada Drobiarska 22 33 61 338
Zakłady Mięsne Mokobody 516-031-481
Zakłady Mięsne Biernacki 603 812 581
Zaklad Drobiarski Imex 609 511 200
Zaklad Miesny Jozian 504 096 777
Zaklady Miesne Kowalczyk 695 999 395
Zaklady Miesne Sobsmak Tykocin 509 551 621
Ogólnopolskie Porozumienie Organizacji Rolniczych 500-012-173
UPEMI 664 141 400
Porozumienie Rolnikow, Zwiazkow i Organizacji Rolniczych 513 963 872


ZAPEWNIAMY BEZPŁATNY TRANSPORT I POWROT
  • Jan z Kolna 25-06-2013, 10:04:
Czy to że w srodowiskach lokalnych ludzie sie znają oznacza że ktoś pałający chęcia szybkiego zysku nie może wyprodukować chlamu? A jak rozpozna to przecietny konsument - dla niego liczy sie tylko cena i zjadliwość tego produktu, jak on ma rozpoznać jaki to ma wpływ na jego dalsze zdrowie. Węchem, smakiem czy wyglądem - to chyba trochę za mało. Od oceny bezpieczeństwa żywności powołane są iNSPEKCJE wszelkiej maści. Więc gdzie leży wina złej jakości zywności - w nadzorze nad kontrolą żywnosci czy w srodowiskach lokalnych?
  • Obserwator 22-06-2013, 11:59:
Marki zakładów, marki własne, wspólne znaki towarowe gwarancyjne jak np. Jakość Tradycja, PQS, QMP, QAFP

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH