Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

EY: 50 mld zł w 5 lat może zyskać polska gospodarka na sprzedaży mięsa

50 mld zł w perspektywie 5 lat może zyskać polska gospodarka na sprzedaży mięsa, jeśli usprawni działanie sektora rolno-spożywczego - wynika z raportu EY zaprezentowanego podczas Kongresu 590

EY: 50 mld zł w 5 lat może zyskać polska gospodarka na sprzedaży mięsa
fot. shutterstock

Drugiego dnia Kongresu 590 odbywającego się w podrzeszowskiej Jasionce, dyskutowano o tym, jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa. Bazą do dyskusji był raport firmy EY, który wskazuje, że "polska branża mięsna z jednej strony święci sukcesy i wciąż rośnie, z drugiej zaś napotyka na wiele przeszkód i zagrożeń".

Według autorów raportu dobrze radzi sobie przemysł drobiarski. "Polska jest pierwszym producentem tego mięsa w UE i czwartym eksporterem na świecie (po Brazylii, USA i Holandii). Do wysokiej dynamiki wzrostu przyczynia się m.im. efektywność kosztowa. Polscy producenci drobiu osiągają najniższy koszt produkcji 1 kg wśród największych producentów w Unii Europejskiej. 95 proc. wartości hodowlanej jest wytwarzane przez podmioty z polskim kapitałem" - podkreślono w raporcie.

"W hodowli i przetwórstwie drobiu w Polsce zatrudnionych jest 84 tys. osób, a do 2023 roku zatrudnienie w branży znajdzie dodatkowych 20 tys. osób. Ponadto możemy spodziewać się dalszego wzrostu eksportu, do wzrostowej tendencji na rynku drobiowym przyczynia się brak zmian regulacyjnych wpływających na koszt pasz, a to właśnie one stanowią blisko 70 proc. wartości produkcji" - dodano.

W raporcie podkreślono, że tak dobra prognoza może jednak szybko stać się nieaktualna. "Jeśli dojdzie do wprowadzenia zakazu stosowania soi genetycznie modyfikowanej na potrzeby wytwarzania pasz, może to spowodować utratę konkurencyjności produkcji drobiowej i w efekcie spadek eksportu w latach 2019-2023 o wartości 35 mld zł" - napisali eksperci EY.

Autorzy raportu zwrócili uwagę, że "podczas, gdy polski rynek drobiowy dynamicznie się rozwija, sytuacja na rynku produkcji mięsa wieprzowego nie jest zadowalająca".

"Dużym zagrożeniem dla polskiego rynku wieprzowego jest wciąż postępujący Afrykański Pomór Świń (ASF), nierównomierna struktura produkcji w skali kraju, do której przyczyniają się opory społeczne przed nowymi inwestycjami, a także uzależnienie się od importu warchlaków, który w ostatniej dekadzie wzrósł o 35 proc., z czego aż 85 proc. zwierząt trafia do nas z Danii" - podano w raporcie.

Autorzy dokumentu wykazali jednocześnie na korzyści z zastąpienia importu prosiąt i warchlaków produkcją krajową. "Dałoby to, co najmniej 1,5 tys. nowych miejsc pracy, nawet 1,8 mld złotych rocznie dodatkowej wartości produkcji krajowej i zniwelowanie perspektywy uzależnienia od dostawców zewnętrznych". Ponadto "otwarcie produkcji tuczników i ograniczenie importu zaowocowałoby 4,4 mld zł. wzrostu zysków z produkcji krajowej w kolejnych pięciu latach" - podkreślono w analizie.

więcej informacji:

Cedrob RSS ALERT    /    Ernst and Young RSS ALERT    /    Ernst & Young RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    eksport mięsa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 188.165.210.41
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.