Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Farmio: Polskie zakłady nie wyeksportują każdej nadwyżki produkcyjnej mięsa drobiowego

- Trudno oczekiwać, żeby popyt wewnętrzny na drób dalej rósł tak dynamicznie jak w ostatnich latach. Z drugiej strony mamy konkurencję z Brazylii czy Ukrainy. Nie jest więc tak, że będziemy eksportować każdą nadwyżkę produkcyjną. Na rynku zacznie się robić na tyle ciasno, że przy presji cenowej w dół mniejsze i średnie ubojnie będą przeżywały problemy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Artur Węgłowski, wiceprezes zarządu Farmio SA.

Farmio: Polskie zakłady nie wyeksportują każdej nadwyżki produkcyjnej mięsa drobiowego
Artur Węgłowski, fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 02-10-2019, 09:22

Artur Węgłowski jest zdania, że Polska to wciąż bardzo atrakcyjne miejsce jako ośrodek produkcyjny dla wszystkich dużych graczy światowych w branży drobiarskiej.

- Nic więc dziwnego, że wielu zainwestowało. Czeka nas też zjawisko konsolidacji oraz zmian struktury ubojni. W Polsce mamy dziś ok. 300 ubojni drobiu. Powstanie jeszcze kilka dużych ubojni, co prędzej czy później wymusi rynkowo bankructwa mniejszych czy średnich. Poza tym widać już pierwsze symptomy mniejszego wzrostu kategorii. Od 20 lat produkcja drobiarska notowała co roku gigantyczne wzrosty. Tymczasem poziom spożycia mięsa drobiowego per capita jest wysycony i wynosi 31 kg na osobę, podczas gdy w Europie Zachodniej średnia to 24 kg. Trudno oczekiwać, żeby popyt wewnętrzny dalej rósł tak dynamicznie. Z drugiej strony mamy konkurencję z Brazylii czy Ukrainy. Nie jest więc tak, że będziemy eksportować każdą nadwyżkę produkcyjną. Na rynku zacznie się robić na tyle ciasno, że przy presji cenowej w dół mniejsze i średnie ubojnie będą przeżywały problemy - dodaje.

Farmio myśli także o eksporcie do Chin, choć wiceprezes spółki przyznaje, że to skomplikowany proces, który mocno zależy od koniunktury politycznej.

- Dzisiaj cztery polskie zakłady mają pozwolenie na eksport do Chin, a i tak tam nie sprzedają, ponieważ klimat polityczny powoduje, że jest jakiś problem. Myślimy o Chinach, natomiast uzyskanie pozwolenia to długi proces wymagający sporo zabiegów. Będziemy próbowali, bo dobrze mieć dostęp bezpośredni do tego rynku. Na razie mamy innych partnerów w Azji i radzimy sobie ze sprzedażą - mówi.

Z kolei w kraju Farmio współpracuje z hodowcami w oparciu o kontraktację.

- W całym procesie biorą udział cztery strony. Jako odbiorca koordynujemy współpracę między wylęgarnią jaj zarodowych, paszarnią a fermiarzami, którzy muszą z dwóch pierwszych podmiotów otrzymać pisklaka i paszę żeby móc wyhodować dla nas zakontraktowane brojlery. W ten sposób wszystkie ogniwa łańcucha są mocniej związane ze sobą. Nasza rola polega na koordynacji działań: zabezpieczeniu ilościowym na czas, ale także najwyższej jakości. Kontrola nad całym procesem jest bardzo istotna, robimy to i widzimy efekty. W ramach kontroli jakości współpracujemy z PiWET-em, co gwarantuje najwyższą jakość. Mamy też swój własny dział kontroli jakości. Wykonujemy około 3000 badań kontrolnych kwartalnie - podsumował.

Branża nas nie kocha, ale nasza strategia procentuje - Przeczytaj pełną treść naszej rozmowy z Arturem Węgłowskim.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Farmio RSS ALERT    /    Artur Węgłowski RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT    /    eksport drobiu do Chin RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    konsolidacja branży mięsnej RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • romek 2019-10-02 12:17:09
    Szanowny Panie Prezesie, niech się Pan nie wypowiada za innych.... mianowicie zakłady które posiadają uprawnienia eksportowe do Chin eksportują tam duże ilości towarów... Nie trzeba wszędzie mieszać polityki.... Niech się Pan dokształci inspektorzy PIW pracują na każdym zakładzie ubojowy i pilnują procedur oraz jakości....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.209.80.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.