Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Fermy Drobiu Woźniak: Bez obaw możemy jeść 2-3 jajka dziennie

  • Autor: Fermy Drobiu Woźniak
  • Data: 25-07-2017, 15:23
Fermy Drobiu Woźniak: Bez obaw możemy jeść 2-3 jajka dziennie
fot. shutterstock

W jednym jajku znajduje się niewielka ilości cholesterolu, który sami też produkujemy w ciągu dnia. Dlatego, myśląc o zachowaniu odpowiednich proporcji, bez obaw można sięgać po dwa, trzy jajka dziennie - informują Fermy Drobiu Woźniak.

Jajo jest tak powszechnym produktem, że bardzo często zapominamy o jego  niesamowitych walorach.

To produkt naturalny. Jaja, dzięki swoim wartościom odżywczym są źródłem  zdrowia. Zawierają cholinę, kwas foliowy oraz żelazo, te składniki wpływają  na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Na właściwe wspomaganie narządów wzroku rewelacyjna jest luteina i zeaksantyna. Selen, to właściwości przeciwzapalne, jod - idealny dla prawidłowego rozwoju dzieci. Jaja to także witaminy: A, B12, E, D, B2, B5.

Jedno małe jajo, które ma zaledwie 81 kalorii, zawiera wiele pożytecznych składników  dla naszego organizmu i samopoczucia.

Jak możemy przeczytać na stronie jedzmyjaja.pl - w jednym jajku znajduje się niewielka ilości cholesterolu, który sami też produkujemy w ciągu dnia. Ta informacja, burzy cholesterolowy mit. Myśląc o zachowaniu odpowiednich proporcji, bez obaw można sięgać po dwa, trzy jajka dziennie.

Skład jaja z niewielką ilością węglowodanów, spożywany w posiłkach obniża indeks glikemiczny. Ma to duże znaczenie w diecie diabetyków. Wiadomo bowiem, że osoby chore na cukrzyce szczególną uwagę zwracają właśnie na odpowiedni skład swoich posiłków. Warto zapamiętać, że jajo posiada zerowy indeks glikemiczny.

Dieta kobiet w ciąży musi być tak zbilansowana, by dostarczała jak najwięcej składników odżywczych dla matek oraz dziecka. Każda witamina, pierwiastek i wszystkie składniki działają pozytywnie na prawidłowy rozwój  narządów dziecka oraz na kondycję przyszłej mamy.

Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Musimy zjeść je takie, by nie być szybko głodnym. Najlepsze są więc jaja, szczególnie przed siłownią. Dostarczą nam sporej ilości białka. Białkowe śniadanie zapewni nam sytość  na dłużej, a wysokobiałkowy posiłek po treningu zapewni pomoc w budowaniu mięśni.

Jak należy postępować z jajkiem? Z zastosowaniem wszystkich zasad higieny. Należy zatem kupować jaja tylko ze sprawdzonych źródeł, myć jaja przed rozbiciem skorupki, dokładnie myć ręce po każdym kontakcie z produktem, czytać dokładnie informacje na opakowaniu, a po zakupie przechowywać jaja w lodówce.

Jaja to produkt idealny, zawiera wszystko co potrzebne jest do zdrowia, rewelacyjny dla dzieci, kobiet w ciąży, dla osób aktywnych oraz dla tych którzy wymagają szczególnej diety. Pamiętaj, że jajo zdrowe, to jajo świeże. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 900) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH