Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Fermy Drobiu Woźniak: Postawienie na jakość było naszą siłą w trudnym momencie dla firmy

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-06-2017, 13:06
Fermy Drobiu Woźniak: Postawienie na jakość było naszą siłą w trudnym momencie dla firmy
Małgorzata Kuriata, dyrektor sprzedaży i marketingu Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., fot. FD Woźniak

- Czasami nie da się przewidzieć co szykuje konkurencja. Trzeba znać wartość swojego produktu, być gotowym na problemy oraz strategicznie je rozwiązywać. W takich sytuacjach bardzo ważne jest również wsparcie ze strony władz państwa. W tej kwestii polscy przedsiębiorcy skazani niestety są sami na siebie. Tylko ich determinacja i ogromna siła pozwala zwyciężać w tej często nierównej walce - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Małgorzata Kuriata, dyrektor sprzedaży i marketingu Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o.

Pod koniec maja Fermy Drobiu Woźniak opublikowały stanowisko na temat okoliczności związanych z podejrzeniem wykrycia salmonelli w partiach jajach pochodzących z FD Woźniak jesienią 2016 roku. W ocenie firmy dokonane przez przez holenderską konkurencję zgłoszenie do systemu RASFF  było podyktowane chęcią wyeliminowania producenta z Wielkopolski z rynków Unii Europejskiej. (czytaj więcej)

- 12 listopada 2016 roku profilaktycznie, dla zapewnienia najwyższego bezpieczeństwa, podjęliśmy decyzję o wstrzymaniu dostaw jaja handlowego zarówno na rynek polski, jak i europejski - komentuje Małgorzata Kuriata zaznaczając, że wszystkie działania FD Woźniak miały charakter profilaktyczny, a "wszystkie siły były skierowane na wyjaśnienie zaistniałej sytuacji."

Spółka nie komentuje, w jaki sposób wstrzymanie dostaw na cztery miesiące (wznowiono je w połowie marca 2017 r.) wpłynęło na relacje z kontrahentami i wyniki finansowe spółki.

- Produkcja jaj przez Fermy Drobiu Woźniak w 2016 roku wzrosła o 36 proc.  Tym samym firma Woźniak stała się liderem na rynku europejskim. Pozyskujemy nowe rynki, sprzedajemy nasz produkt do wielu krajów w Europie i na świecie. Nasi kontrahenci są dla nas bardzo ważni, dlatego cały czas jesteśmy z nimi w stałym kontakcie - komentuje dyrektor sprzedaży i marketingu firmy.

W związku z zaistniałą sytuacją Fermy Drobiu Woźniak wprowadziły ponadstandardowy system kontroli jakości Eggida Egg Quality System.

- Eggida opiera się na pogłębionych badaniach na każdym etapie produkcji i jest gwarancją najwyższej jakości i bezpieczeństwa produktów Ferm Woźniak. Głównymi założeniami systemu jest ponadstandardowa kontrola oraz zapewnienie najwyższych rozszerzonych i pogłębionych wymogów dotyczących jakości jaj konsumpcyjnych oraz ich otoczenia. Eggida to 7 etapów zintegrowanej kontroli obejmującej jaja, nioski, pomieszczenia inwentarskie, przemysłowe, transport, pasze i pracowników - dodaje Kuriata.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument z Biedronki 23-06-2017, 14:19:
Jak to się dzieje że przez długi czas produkujemy jaja z Salmonellą i nikt tego nie kontroluje. Muszą aż Holendrzy nam otwierać oczy ? Cała branża produkcji żywności na tym cierpi i wizerunek Polski!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 622) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH