REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Festiwal Pierogów w Krakowie: Najlepsze pierogi z kaczką i morelą

  • Autor: PAP
  • Data: 14-08-2016, 15:24
Festiwal Pierogów w Krakowie: Najlepsze pierogi z kaczką i morelą
fot. shutterstock

Pierogi z kaczką i morelą oraz pierogi św. Marty – z wędzonego mięsa z ziołami - zdobyły pierwsze miejsca w konkursie profesjonalnym i publiczności na najlepsze pierogi podczas 16. Festiwalu Pierogów w Krakowie.

REKLAMA

Podczas festiwalu zwycięzca konkursu na najlepsze pierogi, ocenianego przez profesjonalistów, zdobywa przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami. Nagrodą publiczności za najsmaczniejsze pierogi jest z kolei przechodnia statuetka Kazimierza Wielkiego.

W tym roku przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami od profesjonalnego jury otrzymała na rok krakowska firma "Sekret Smaku", która przygotowała zwycięskie pierogi z kaczką i morelą. "Szukając inspiracji, cofnęliśmy się do tradycji i wykorzystaliśmy bardzo popularne niegdyś mięso kaczki. Kaczka to zdrowy smak, morela dodaje tu takiej nuty słodkości, to bardzo dobra kompozycja. Co roku festiwal inspiruje nas i zmusza do tworzenia nowych kompozycji smaków" - powiedzieli PAP bracia Maciej i Sławomir Kapała z "Sekretu Smaku". "Jesteśmy drugi raz na festiwalu i udało nam się zdobyć nagrodę, bardzo się z tego cieszymy" - dodali.

Uznanie publiczności, która głosowała na najlepsze pierogi, zdobyły z kolei pierogi św. Marty, przygotowane przez restaurację "Polskie Smaki". Do lokalu tego trafiła na rok przechodnia statuetka Kazimierza Wielkiego. "Pierogi św. Marty to jest mięso wędzone na drzewie wiśniowym w naszej wędzarni. Do tego dodaliśmy szczyptę czosnku, kolendry i tymianku, oczywiście dodaliśmy też trochę przypraw do smaku. Od lat podczas festiwalu pierogów produkujemy pierogi z ziołami, z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej i z powodu tego, że zioła w tym okresie są świeże, soczyste. Co roku wymyślamy specjalną recepturę na festiwal pierogów i jest to już nasza piąta nagroda w ostatnich 7-8 latach" - powiedział PAP właściciel restauracji "Polskie Smaki" Przemysław Piaskowski.

Podczas trwającego od środy festiwalu na straganach rozstawionych na Małym Rynku restauratorzy oferowali m.in. pierogi z kurczakiem i szpinakiem, pierogi z trzema rodzajami sera, pierogi z łososiem, ze szpinakiem, z serem i śliwkami. Był też pierogi myśliwego z mięsem z jelenia i podgrzybkami, z mięsem i cebulką, z soczewicą, pieczarkami i serem wędzonym. Pierogi oferowano w wersji gotowanej, opiekanej lub smażonej.

Zdaniem publiczności w tym roku zabrakło szerokiej oferty pierogów z owocami sezonowymi, a wytwórcy "ruskich" nie zawsze potrafili je dobrze doprawić. Degustujący narzekali też na cenę pierogów (1,50 i 2 zł za sztukę), ale sprzedający wyjaśniali, że od kilku już lat tak sprzedają pierogi "w cenie kosztów".

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pierogarz 16-08-2016, 10:30:
Dlatego stary, żoliborski kaczor przez kilka dni się nie wychodził z domu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH