Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Firma Profi wycofała większość pasztetów z dioksynami

  • Autor: PAP
  • Data: 02-02-2009, 19:28
Firma Profi wycofała większość pasztetów z dioksynami

Firma Profi wycofała z rynku znaczącą większość wytworzonych przez siebie pasztetów drobiowych, do których produkcji użyto pochodzącego z Irlandii mięsa z dioksynami. Tym samym zakończyła zasadniczą część akcji wycofywania tych produktów z rynku.

Jak podała w poniedziałek spółka, ze sklepów i hurtowni w Polsce i kilku krajach Europy udało się wycofać o 20 proc. pasztetów więcej, niż - na podstawie analizy rynku i tempa zbytu - szacowała firma. Oznacza to, że znacząca większość wyrobów, w których wykorzystano irlandzkie mięso, wróciła do producenta.

Służby sanitarne wstrzymały obrót partią pasztetów Profi w grudniu ubiegłego roku, kiedy okazało się, że poziom zawartych w nich dioksyn przekracza dopuszczalne normy. Pasztety trafiły do tysięcy sklepów i hurtowni w 12 województwach, m.in. w woj. śląskim.

Przedstawiciele Profi podkreślają, że choć zasadnicza część akcji wycofywania pasztetów zakończyła się i w sklepach raczej nie ma już objętych nakazem wycofania produktów, nadal można zwracać pasztety, jeżeli okażą się wadliwe. Dotyczy to zarówno tych produktów, które jeszcze mogą - choć nie powinny - trafić się w sklepach, jak i tych, które już trafiły do konsumentów. W tej sprawie działa infolinia oraz serwis internetowy, gdzie można sprawdzić, czy dany produkt jest bezpieczny.

Pasztety trzeba było wycofać nie tylko z krajowego rynku, ale także zagranicznych. 5,6 proc. wadliwej partii wyeksportowano - głównie do Wielkiej Brytanii i Irlandii, a także w mniejszych ilościach m.in. do Niemiec. Z tych rynków udało się wycofać prawie trzy czwarte skierowanych tam pasztetów.

Przy okazji wycofywania pasztetów ujawniła się rozbieżność między prawem unijnym a polskim, które okazało się bardziej restrykcyjne. Z zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt wynika bowiem, że produkty, gdzie mięsa z dioksynami jest mniej niż 20 proc., nie muszą być wycofywane z rynku. Tymczasem w zakwestionowanych pasztetach takiego mięsa jest 6 proc.

Mięso i pasztety Profi były w ostatnich tygodniach kilkakrotnie przedmiotem badań służb weterynaryjnych. 22 grudnia ubiegłego roku Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach poinformował o wykryciu przekroczonej dopuszczalnej zawartości dioksyn w pasztetach drobiowych Profi. Przed 18 grudnia firma wstrzymała sprzedaż wyrobów, a potem rozpoczęła wycofywanie ich ze sklepów. Profi jest największym producentem pasztetów w Polsce.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów. Przyczyną skażenia niebezpiecznymi dla zdrowa substancjami była zatruta pasza. Do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH