Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Firma RobRut zbuduje pierwszą w Polsce dojrzewalnię włoskich szynek

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-08-2017, 17:27
Firma RobRut zbuduje pierwszą w Polsce dojrzewalnię włoskich szynek
Robert Rutkowski właściciel firmy RobRut Distribution, fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

- Projektujemy pierwszą w Polsce dojrzewalnię szynek z regionu Parma na licencji i technologii włoskiej. Budowę chcemy rozpocząć jeszcze pod koniec 2017 roku, a w 2018 roku uruchomimy produkcję. Mamy już zakupiony teren w strefie ekonomicznej i pozyskujemy kolejnych partnerów inwestycyjnych z którymi wspólnie sfinansujemy ten projekt - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Robert Rutkowski właściciel firmy RobRut Distribution.

Robert Rutkowski,  który od 2016 importuje do Polski włoskie wędliny dojrzewające, przekonuje, że budowa dojrzewalni pozwoli na pełny nadzór nad produkcją i hodowlą.

- Będziemy współpracowali z rolnikami hodującymi wieprzowinę według naszych norm żywieniowych. Wracamy do spowolnionego procesu hodowlanego, co najmniej 9-miesięcznego, a więc tak jak przed wejściem Polski do UE. Pierwsza dojrzewalnia według włoskiej technologii w Polsce wzbudza duże zainteresowanie uczelni wyższych - dodaje.

Właściciel firmy RobRut nie ukrywa, że inwestycja pozwoli zredukować sporą część kosztów, które firma ponosi obecnie importując szynki dojrzewające z Włoch.

- Własny zakład pozwala na założenie strategicznych planów rozwoju firmy, uniezależnia od dostawców, zapewnia także bezpieczeństwo utrzymania cen z powodu chociażby wahań kursów walut. Nie wiemy co się będzie dalej działo z Unią Europejską. W razie zamknięcia granic niwelujemy niebezpieczeństwo braku dostępności towaru i, co najważniejsze, mamy możliwość uruchomienia eksportu - dodaje.

Rutkowski zapewnia, że szynka z polskiej wieprzowiny nie będzie różniła się smakiem od oryginalnej Parmy.

- Produkcja odbywa się w obiegu zamkniętym. Jeżeli w Chinach produkuje się szynkę dojrzewającą na licencji włoskiej i jest taka sama, to tym bardziej możemy ją produkować u nas. Nawiasem mówiąc, w dalszej przyszłości myślimy także o obecności na rynku chińskim - dodaje.

Całkowicie uniezależnić od dostaw z Włoch jednak się nie da.

- Szynki Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele nie wyprodukuję w Polsce, ponieważ są one chronione przez konsorcjum i produkcji nie można przenieść poza Włochy. Będziemy produkować 12-,16- i 24-miesięczną szynkę dojrzewającą o tych samych walorach smakowych - mówi Rutkowski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH