Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Flavours of Ireland – Smaki Irlandii ponownie w Warszawie

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 09-10-2017, 11:32
Flavours of Ireland – Smaki Irlandii ponownie w Warszawie
fot. shutterstock

W Warszawie odbyło się pierwsze Forum Sektora Mięsnego, podczas którego delegaci z Irlandii i Polski dyskutowali nad dynamicznie rozwijającym się polskim rynkiem mięsa wołowego. Organizatorem wydarzenia była Irlandzka Rada ds. Żywności - Bord Bia.

5 października ponad 25 przedstawicieli irlandzkiego sektora spożywczego odwiedziło Warszawę, aby wziąć udział w spotkaniach handlowych, a także w uroczystej kolacji Flavours of Ireland – Smaki Irlandii. Celem wydarzenia było nawiązanie i rozwój irlandzko-polskich stosunków handlowych.

W tym roku, po raz pierwszy w ramach tego święta irlandzkiej kuchni w Polsce, odbyło się Forum Sektora Mięsnego, podczas którego delegaci z Irlandii i Polski dyskutowali nad dynamicznie rozwijającym się polskim rynkiem mięsa wołowego, pod przewodnictwem Jerzego Wierzbickiego – Przewodniczącego Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Koordynacją wydarzeń zajmuje się Irlandzka Rada ds. Żywności - Bord Bia, która w 2016 roku otworzyła w Warszawie swoje biuro regionalne na Europę Środkową, we współpracy z Irlandzko-Polską Izbą Handlową.

Podczas wydarzenia zorganizowano 70 indywidualnych spotkań między irlandzkimi dostawcami i polskimi importerami, dystrybutorami i sprzedawcami. Irlandczycy reprezentowali branże wołowiny, jagnięciny, whiskey i rzemieślniczych piw.

Dzień zakończyła uroczysta kolacja Flavours of Ireland – Smaki Irlandii, zorganizowaną przez Irlandzko-Polską Izbę Handlową.

Bord Bia jest to irlandzka agencja rządowa odpowiedzialna za promowanie irlandzkiej żywności na rynku krajowym jak i międzynarodowym. Irlandzki eksport żywności wzrósł o prawie 40% od 2011 roku osiągając wartość 11 miliardów euro w 2016. Irlandia stała się największym eksporterem netto wołowiny na półkuli północnej eksportując w 2016 roku ponad 525 tys. ton. Irlandzki przemysł spożywczy wspomagany jest przez program Origin Green – pierwszy na świecie krajowy program zrównoważonego rozwoju.

W grudniu, Judith Clinton – Dyrektor Regionalna na Polskę i Europę Centralną, zaprezentowała program Origin Green na Polskim Forum Sektora Wołowiny. 95% irlandzkiego eksportu spożywczego pochodzi od zweryfikowanych członków Origin Green. Polska jest ósmym w Europie rynkiem eksportowym dla irlandzkiego przemysłu spożywczego osiągając wartość 185 milionów euro w 2016 roku, z 15% wzrostem w stosunku do roku 2015. Irlandzka wołowina jest coraz bardziej popularna na polskim rynku, w ciągu ostatnich pięciu lat jej wartość podwoiła się, osiągając 9 milionów euro. Wołowina z Irlandii stanowi 11% wołowiny importowanej do Polski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH