Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Dziczyzna powraca na polskie stoły, także w gastronomii

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-03-2017, 10:14
Food Show 2017: Dziczyzna powraca na polskie stoły, także w gastronomii
Sebastian Humski, szef kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członek Euro-Toques Polska, fot PTWP

- Pracuję w restauracji, która położona jest z dala od miasta, ale cieszę się, bo dzięki temu mam możliwość dotarcia do produktów, jakich większość restauratorów nie ma. Duży nacisk stawiamy na dziczyznę, która od jakiegoś czasu powraca na nasze stoły i już za chwilę będzie mięsem ogólnodostępnym jak wieprzowina i kurczaki - mówił Sebastian Humski, szef kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członek Euro-Toques Polska podczas debaty "Gastronomiczne stolice Europy" na Food Show 2017.

Według Sebastiana Humskiego, szefa kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członka Euro-Toques Polska, Polacy zaczynają zwracać coraz większą uwagę na jakość i pochodzenie produktu, ale przede wszystkim jego wpływ na nasze zdrowie.

- Zaczynamy uprawiać sporty, zdrowiej się odżywiać, ale obserwujemy także powrót do kuchni etnicznej, staropolskiej gdzie odnajdujemy dawne przepisy, które następnie przetwarzamy przy pomocy nowych technik kulinarnych. Wielu szefów kuchni zakłada dziś małe ogródki na własne potrzeby. Sami wytwarzają od podstaw produkty i wiedzą jak na nich pracować, jak je wykorzystać. Sam pracuję w restauracji, która położona jest z dala od miasta (15 km od Zawiercia), ale cieszę się, bo dzięki temu mam możliwość dotarcia do produktów, jakich większość restauratorów nie ma. Duży nacisk stawiamy na dziczyznę, która od jakiegoś czasu powraca na nasze stoły i już za chwilę będzie mięsem ogólnodostępnym jak wieprzowina i kurczaki – dodał

Humski przyznał, że kultura jedzenia Polaków w restauracjach stała się bardziej rodzinna, pozbawiona, kojarzonego często z wizytą w lokalu gastronomicznym, sztywniactwa.

- Zaczynają powstawać lokale, w których czujemy się luźno i panuje rodzinna atmosfera. Na przestrzeni ostatnich lat wychodzimy jeść na mieście chętniej i częściej. Jest to widoczne zwłaszcza w weekendy. W mojej restauracji w niedzielę w godz. 13-17 ciężko znaleźć wolne miejsce nie mając rezerwacji. Wiele osób odchodzi także od spędzania długich godzin w domowych kuchniach na przygotowywaniu świątecznego menu. Można zamówić to w restauracji, a potem odebrać osobiście jak catering – dodał.

Szef kuchni "Hetmana" przyznał, że najlepszym sposobem na uniknięcie nieporozumień jest zasugerowanie obsłudze lokalu, że nie tolerujemy danego składnika pokarmowego.

- Alergeny muszą już być wypisane w karcie menu, to jeden z wymogów Sanepidu. Na razie to jest martwy zapis, praktyka jest zupełnie inna. Jednak to obsługa odgrywa główną rolę i klient powinien to zasugerować, ponieważ kelner nie przewidzi, że np. jesteśmy uczuleni na jakiś produkt - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • józek z podhala 30-03-2017, 10:52:
człowiek nie potrzebuje mięsa do życia, od kiedy udowodniono to naukowo jedzenie mięsa jest nieetyczne i wynika wyłącznie z wychowania

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH