Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Francja: Ostrygi zamiast karpia na wigilijnym stole

W Polsce obowiązkowy jest karp natomiast przy francuskim świątecznym stole nie może zabraknąć ostryg. Pachnące jodem, mieniące się oceanicznymi odblaskami, podkreślają uroczystość chwili.

Francja jest największym europejskim producentem ostryg i największym na starym kontynencie producentem tych mięczaków. Niemal wszystkie wyhodowane u swych wybrzeży muszle Francuzi wysysają sami. Eksport jest bardzo niewielki, prawie wyłącznie do Włoch.

Ponad połowa całej produkcji pochłaniana jest w dwa zimowe wieczory. W Wigilię i na Sylwestra. Hodowcy od lat wychodzą z siebie by zmienić ten obyczaj, ale konsumenci zamykają się w tradycji jak w muszli i nie chcą się otwierać na inne okazje.

Dlatego już od połowy listopada w hodowlach ostryg rozpoczyna się świąteczna krzątanina, a dokładniej zdwojona, a nawet potrojona robota. W przedsiębiorstwie Thaeron prowadzonym już przez piąte pokolenie tej samej rodziny, na co dzień pracuje 60 osób. W listopadzie i grudniu liczba zatrudnionych przekracza 160.

Amelie Thaeron, młoda szefowa tej starej firmy z Riec nad Belon w departamencie Finistere, tłumaczy, jak wygląda hodowla i jak musi zorganizować się przed Świętami.

Trzy, a nawet cztery lata mijają, zanim ostryga trafi na stół. Najpierw trzeba opiekować się malutkimi larwami. Następnie młode osobniki przenosi się do tzw. parków, gdzie prądy morskie oraz przypływy i odpływy zmuszają je do wysiłku, który to wysiłek owocuje jędrnością małżowego ciałka.

Po czym, w zależności od jakości i specyficznych cech smakowych, jakie pragnie się uzyskać, ostrygi dostają się na kilka miesięcy albo tygodni do przybrzeżnych basenów, w których dzięki selektywnemu karmieniu i innym zabiegom stają się godnymi najwykwintniejszych stołów Francji.

Tę finezję trzeba najpierw wypucować, by muszle przyciągały wzrok swoją czystością, a następnie posortować według wielkości. Największym odpowiada znak zera, następnie idzie 1 do 4. Są jeszcze dwie karłowate kategorie 5 i 6, ale rzadko trafiają na stragany.

Zanim dotrą na targowiska i do sklepów, trzeba je starannie zapakować, co również wymaga umiejętności i dodatkowych rąk do pracy. A po rozpakowaniu otworzyć, co jest sztuką, jaką opanowali nie wszyscy Francuzi. Dlatego w Wigilię i 31 grudnia sklepy rybne werbują dodatkowych pracowników, których zadaniem jest rozłączanie dwóch przysysających się do siebie muszli.

Tę operację zamówić trzeba na kilka dni wcześniej, wraz z półmiskiem owoców morza, jak zwą się ułożone ozdobnie krewetki, ślimaki i inne morskie zwierzęta, również będące świątecznymi daniami, choć mniej obowiązkowymi niż ostrygi.

więcej informacji:

ostrygi RSS ALERT    /    karp RSS ALERT    /    Francja RSS ALERT    /    Święta Bożego Narodzenia RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.44.54
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.