Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Francja: przewidywany spadek produkcji trzody chlewnej

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 07-10-2008, 11:51
Francja: przewidywany spadek produkcji trzody chlewnej

Sektor trzody chlewnej we Francji w pierwszej połowie 2008 r. charakteryzował się niestabilnym poziomem cen na rodzimym rynku, wysokimi kosztami produkcji oraz silnym eksportem, utrzymywanym przez obowiązujące refundacje do wywozu produktów poza Unię Europejską.

Według źródeł francuskich, tendencje te aktualnie mogą ulec odwróceniu. Pierwszym sygnałem zmian jest spadek cen surowców używanych do produkcji pasz. Ceny pasz obniżyły się w lipcu i sierpniu br., stanowiąc poważne odciążenie dla producentów. W nadchodzących miesiącach trend ten prawdopodobnie będzie kontynuowany w sytuacji szacunków wysokich plonów. Jednak według francuskiego instytutu ds. trzody chlewnej, ceny pasz dla zwierząt pozostają w dalszym ciągu na poziomie o 21 proc. wyższym w porównaniu do analogicznego okresu ub. roku.

Dodatkowo, przewiduje się również spadek w produkcji trzody chlewnej we Francji. Zmiany w trendach mogą również objąć popyt na rodzimym i eksportowych rynkach zbytu. W pierwszych sześciu miesiącach br. eksport mięsa wieprzowego z Francji podniósł się o 11 proc. w związku z istotnym wzrostem sprzedaży do państw spoza Unii Europejskiej (73 proc.), w tym w szczególności do Rosji.

Dużym wsparciem dla wysyłających były wprowadzone zwroty eksportowe, rekompensujące niekorzystny kurs wymiany euro wobec dolara amerykańskiego - informuje FAMMU/FAPA. Na początku sierpnia br. refundacje eksportowe we Wspólnocie zostały jednak zawieszone, co wzbudziło niepokój wśród francuskich eksporterów. Oczekują oni, że sprzedaż na rodzimym rynku będzie wystarczająca, aby zrównoważyć możliwy spadek wywozu.

Według przeprowadzonego przez firmę Secodip badania konsumpcji w gospodarstwach domowych, w okresie styczeń-sierpień br., zakupy mięsa wieprzowego znajdowały się na poziomie o 0,4 proc. niższym w porównaniu do analogicznego okresu 2007 roku. W tym samym czasie popyt na inne gatunki mięsa spadł w bardziej gwałtowny sposób: wołowiny o 3,8 proc., cielęciny o 8,2 proc., a jagnięciny o 8,8 proc.

Stabilny poziom popytu przy spadku produkcji wpłynie prawdopodobnie na utrzymanie cen żywca oraz mięsa wieprzowego na niezmienionym poziomie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH