Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Francuska wieprzowina trafiła pod ochronę

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 06-11-2010, 15:22

30 października ukazało się rozporządzenie wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę "Porc de Franche-Comté" - podaje FAMMU/FAPA.

Jest to świeże lub chłodzone mięso i podroby, pochodzące od trzody chlewnej karmionej paszą na bazie serwatki i poddane ubojowi w wieku co najmniej 182 dni, przy minimalne masie tuszy ciepłej 75 kg. Późny wiek ubojowy, duża masa tuszy, specyficzne żywienie oraz ograniczenie stresu podnoszą jakość produkowanego mięsa, zwłaszcza słoniny tych zwierząt.

Chów i ubój trzody chlewnej objętej procesem produkcji odbywa się wyłącznie we francuskim regionie Franche-Comté. Rozporządzenie wchodzi w życie w dniu 19 listopada 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 108) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH