Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Francuska wołowina w unijnym rejestrze ChOG

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-08-2011, 14:43

3 sierpnia opublikowano rozporządzenie wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChoG) nazwę „Boeuf de Vendée" - podaje FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego UE.

Boeuf de Vendée to świeża wołowina i podroby produkowane we francuskim departamencie Vendée oraz w sąsiadujących regionach o podobnej charakterystyce.

Jak wyjaśnia FAMMU/FAPA - do produkcji mięsa wykorzystuje się rasy mięsne bydła czyste lub krzyżówki o ciężkiej tuszy (co najmniej 380 kg), w wieku ubojowym 30-96 miesięcy. Produkcję charakteryzuje cykl zamknięty - zwierzęta rodzą się, są chowane i tuczone w tym samym gospodarstwie. Ciężkie tusze dają mięso tłuste i kruche, bardzo pożądane przez tradycyjnych rzeźników i konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH