REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

FRSiH 2016: Konsolidacja branży mięsnej musi przyspieszyć

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-10-2016, 20:00
FRSiH 2016: Konsolidacja branży mięsnej musi przyspieszyć
Robert Niczyporuk, partner w Praktyce Prawa Spółek, Fuzji i Przejęć w kancelarii Domański, Zakrzewski, Palinka

Konsolidacja branży mięsnej musi przyspieszyć. Cała branża spożywcza, a szczególnie branża mięsna jest bardzo rozdrobniona. Ekonomiczne przesłanki przemawiają za tym, że branża powinna się skonsolidować - mówił podczas debaty "Przemysł mięsny – kluczowe przewagi polskich producentów mięsa i wędlin" Robert Niczyporuk, radca prawny, adwokat, partner w Praktyce Prawa Spółek, Fuzji i Przejęć w kancelarii Domański, Zakrzewski, Palinka.

REKLAMA

Robert Niczyporuk podkreślił, że konsolidacja branży mięsnej wiąże się bezpośrednio z przeobrażeniami w handlu. Jak przyznał umacnia się zarówno handel detaliczny, jak i hurtowy, rozwijają sieci handlowe. 

Konsolidacja polskiego handlu, który pod tym względem wyróżnia się na tle innych państw, bezpośrednio wpływa na sytuację producentów mięsa. Drugim elementem, który zdaniem mecenasa Niczyporuka powinien wpłynąć na przyspieszenie konsolidacji sektora mięsnego jest problem sukcesji, który w największym stopniu dotyka firm rodzinnych. 

Prelegent zwrócił uwagę, że wiele firm mięsnych wkroczyło już w trzecią dekadę działalności.

- Kalendarz jest nieubłagany - zauważył Niczyporuk.

Prawnik odniósł się także do kwestii barier stojących na drodze do skonsolidowania przemysłu mięsnego. 

- Umowa ma to do siebie, że muszą ją zawrzeć co najmniej dwie strony. Gdy mówimy o konsolidacji, to często jest ich więcej. Wszystkie te strony muszą się ze sobą zgodzić, a przede wszystkim muszą się zgodzić, co do parametrów ekonomicznych. Na koniec wszyscy muszą potwierdzić wyceny, które przyjmują. Do tego jest bardzo trudno dojść. Rozmijanie się oczekiwań tego, kto chce kupić z tym, kto chce sprzedać, jest tutaj niestety główną przeszkodą - zaznaczył Niczyporuk. 

Między innymi z tego powodu trudno obecnie przewidywać, kiedy proces konsolidacji branży mięsnej faktycznie przyspieszy. 

- Kiedy to się wydarzy? Trudno powiedzieć. Spotykamy się tutaj rok do roku i mówimy sobie, że się wydarzy. Niektóre branże rzeczywiście się konsolidują, a niektóre nie. Przemysł mięsny jest tym przykładem, gdzie konsolidacji jest zdecydowanie mniej - przyznał Niczyporuk.

Zdaniem prawnika większa konsolidacja branży mięsnej w oczywisty sposób przełożyłaby się na jej funkcjonowanie, a przede wszystkim konkurencyjność.

- Konsolidacja pomoże w relacjach z sieciami handlowymi, pomoże w ekspansji zagranicznej. Widzimy, że niektóre mięsa bardzo dobrze radzą sobie za granicą. Chociażby eksport naszego drobiu jest wspaniały. Na pewno łatwiej będzie pokonać te trudności związane chociażby z przejęciami za granicą po tym, jak nasze firmy w większym stopniu się skonsolidują - wyjaśnił Robert Niczyporuk, partner w Praktyce Prawa Spółek, Fuzji i Przejęć w kancelarii Domański, Zakrzewski, Palinka.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (30 731) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 149)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH