REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

FRSiH 2016: Przemysł mięsny – kluczowe przewagi polskich producentów mięsa i wędlin - obszerna relacja

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 11:09
FRSiH 2016: Przemysł mięsny – kluczowe przewagi polskich producentów mięsa i wędlin - obszerna relacja
Debata "Przemysł mięsny – kluczowe przewagi polskich producentów mięsa i wędlin" podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Fot. PTWP

W trakcie IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu debata poświęcona branży mięsnej została zdominowana dyskusją na temat bieżących problemów sektora. Mówiono m.in. o ASF, a także możliwym przyspieszeniu procesu konsolidacji.

REKLAMA

W prezentacji wprowadzającej Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych i Sektorowych BGŻ BNP Paribas, wskazał główne aspekty świadczące o bieżącej sytuacji w branży mięsnej.

Ekspert zwrócił uwagę na problemy, które od lat dręczą producentów wieprzowiny. - Przez wiele lat byliśmy krajem tradycyjnie produkującym wieprzowinę. Drób był ciekawym zjawiskiem. Szybko rosnącą branżą. Od kilku lat produkujemy więcej mięsa drobiowego niż wieprzowiny. W bieżącym roku ta różnica może wynosić prawie 400 tys. ton, jeżeli zostaną zachowane te dynamiki, które przewidujemy - mówił Koleśnikow.

Przypomniał że, produkcja mięsa drobiowego w latach 2009-2015 rosła przeciętnie rocznie o 8 proc.. Szczególnie duży wzrost, na poziomie 12 proc., zanotowano w roku 2014.

- 8 proc. w skali roku to bardzo duża dynamika. Oznacza to, że produkcja podwaja się co 9 lat - mówił Koleśnikow.

Dodał również, że w przypadku wieprzowiny średnia dynamika w analizowanym okresie wyniosła 1 proc., jednak były lata gdzie notowano spadek produkcji.

Z tego też powodu obserwowana jest tak znacząca dysproporcja pomiędzy produkcją drobiu oraz mięsa wieprzowego. - Wieprzowina nie radzi sobie zbyt dobrze. Produkcja drobiu nadal rozwija się dynamicznie - zaznaczył Michał Koleśnikow.

Panelista odniósł się także do problemu związanego z ASF. Jak podkreślił, ASF paradoksalnie może uzdrowić sytuację sektora wieprzowego. - To będzie bardzo bolesny proces, ponieważ wiele gospodarstw będzie musiało wypaść z rynku – mówił.

Za kilka lat, jeżeli uda się w pełni opanować sytuację związaną z ASF, polska branża mięsna może wyjść z tego kryzysu wzmocniona.

-Branża może wyjść z tego zdrowsza, to znaczy z większymi gospodarstwami, z większymi zakładami. To są naczynia powiązane. Fakt, że mamy rozdrobnioną branżę mięsną, moim zdaniem wynika z tego, że mamy rozdrobnione gospodarstwa. Gdybyśmy nie mieli rozdrobnionych gospodarstw, to racji bytu nie miałby niektóre mniejsze zakłady – wyjaśnił Koleśnikow.

- Polska stała się wyjątkowo nieprzyjazna dla większej hodowli. W każdej miejscowości natychmiast powstaje kilka stowarzyszeń, które blokują jakikolwiek rozwój hodowli drobiu, który jest przecież zdecydowanie mniej uciążliwy w porównaniu z trzodą chlewną – wtórował Mirosław Koźlakiewicz, przewodniczący Rady Nadzorczej Cedrob.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 215)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH