Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

FRSiH 2018: Gdyby Polacy byli bogatsi, jedliby jeszcze więcej mięsa

- Nasze spożycie mięsa nie zmienia się, a wręcz rośnie. Społeczeństwo edukuje się, wie co jest mu potrzebne i samemu to wybiera. Na pewno jedlibyśmy jeszcze więcej mięsa gdyby nasze społeczeństwo było bogatsze, mam tu na myśli przede wszystkim wołowinę - mówił Janusz Rodziewicz, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP podczas debaty "Polska branża mięsna przeskoczyła swoją ligę" w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018.

FRSiH 2018: Gdyby Polacy byli bogatsi, jedliby jeszcze więcej mięsa
Janusz Rodziewicz, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, fot. PTWP

W pierwszej części dyskusji, która poświęcona była kondycji branży mięsnej, Janusz Rodziewicz przyznał, że choć eksport mięsa z Polski rozwija się, wciąż nie brak poważnych ryzyk.

- Każda branża ma swoje ogromne ryzyko. Miał je drób – ptasią grypę, wieprzowina - ASF, natomiast w wołowinie mieliśmy moment niepewności związany z ubojem rytualnym. Tak samo jest jeśli chodzi o kontrakty zagraniczne, które z dnia na dzień mogą się całkowicie odwrócić. Branża wieprzowa miała wysłane partie mięsa do USA, gdy z samego rana nadeszła informacja, że trzeba je zawrócić i nic się nie da zrobić. Żyjemy pod ciągłą presją strachu. Musimy pogratulować weterynarii i rządowi, że udało im się umiejętnie rozwiązać ten problem i możemy w dalszym ciągu eksportować. To wielki sukces, bo do tej pory gdy jakiś kraj wprowadzał embargo, trwało ono bardzo długo. Tym niemniej ciągle jesteśmy narażeni na rozmaite ryzyka, mimo że rozwijamy pięknie naszą produkcję i eksport - dodał.

W drugiej części dyskusji, poświęconej modzie na wegetarianizm i ograniczanie spożycia mięsa, szef SRW RP wskazał, że niektóre składniki mięsa są niezbędne w diecie i nie da się ich zastąpić.

- Moda modą, ale nasze spożycie mięsa nie zmienia się, a wręcz rośnie. Społeczeństwo edukuje się i wie co jest mu potrzebne i samemu to wybiera. Na pewno jedlibyśmy jeszcze więcej mięsa gdyby nasze społeczeństwo było bogatsze, mam tu na myśli przede wszystkim wołowinę. Wszyscy z przyjemnością byśmy chodzili raz albo nawet dwa razy w tygodniu na steka, ale one są jeszcze trochę za drogie, więc zamieniamy je na równie wartościowe mięso wieprzowe czy drobiowe. Ogólnie warto zauważyć, że na pewno nie zmniejszamy spożycia mięsa, a jak się gospodarczo wzmocnimy będziemy go jeść więcej, a eksport cały czas nas w tym ratuje - dodał.

W trzeciej części debaty, poświęconej mitom na temat mięsa i złemu PR-owi branży, Janusz Rodziewicz przypomniał, że wejście Polski do UE spowodowało olbrzymi wzrost produkcji branży mięsnej, ale również ogromną kulturę produkcji z poszanowaniem norm bezpieczeństwa żywności.

- Mogę śmiało powiedzieć, że mamy w Polsce bezpieczeństwo żywności, a jego kontrola jest całkowicie wystarczająca. Branża mięsna nie ma więc żadnych większych problemów tego typu. Nie boję się polskiej żywności i nie mówię tylko o mięsie - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Janusz Rodziewicz RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    spożycie mięsa RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    FRSiH 2018 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.174.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.