FRSiH 2018: Sukcesja to duże wyzwanie dla branży mięsnej
- Dużą rolę w branży mięsnej odgrywa problem sukcesji. To proces absolutnie naturalny. Wiele firm było zakładanych w tym samym czasie, przez co dziś właściciele muszą się zastanowić co dalej. Składa się na to wiele czynników, poczynając od woli przekazania firmy przez właścicieli po chęć przejęcia biznesu ze strony dzieci - mówił Łukasz Targoszyński, adwokat w Kancelarii Baker McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy sp. k. podczas debaty "Polska branża mięsna przeskoczyła swoją ligę" w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018.

W pierwszej części dyskusji, która poświęcona była kondycji branży mięsnej, Łukasz Targoszyński, nawiązując do piłkarskiego tytułu debaty, przyznał, że polska branża mięsna jest w Lidze Mistrzów i przez jakiś czas na pewno w niej pozostanie.
- Polska branża mięsna budzi zainteresowanie inwestorów zagranicznych. Z perspektywy fuzji i przejęć ma najwyższe wyceny w historii. Ciężko o lepszy wyznacznik tego, że inwestorzy widzą potencjał jej rozwoju na przyszłość. Oczywiście jest kilka wyzwań, które będą wpływały na to jak branża będzie wyglądała w przyszłości. Protekcjonizm to jedno z największych zagrożeń, gdyż branża w dużej mierze opiera się o eksport. Wejście Polski do UE było kołem zamachowym dla branży mięsnej i przyczynkiem do jej rozwoju. Nie wiemy jakie będą skutki Brexitu bo wciąż nie wiemy jak będzie brzmiała ostatecznie wynegocjowana umowa, ale widać pewne tendencje i czasami dotyczą one sytuacji związanych z chorobami, a czasami dążenia do tego żeby import zmniejszyć lub zablokować - dodał.
Prawnik jest zdania, że dziś polskie firmy z branży mięsnej są gotowe żeby się sprzedać.
- Dużą rolę odgrywa problem sukcesji. To proces absolutnie naturalny. Wiele firm było zakładanych w tym samym czasie, przez co dziś właściciele muszą się zastanowić co dalej. Składa się na to wiele czynników, poczynając od woli przekazania firmy przez właścicieli po chęć przejęcia biznesu ze strony dzieci. Może wystąpić też sytuacja pośrednia, tj. przekazanie firmy w zarząd menadżerski. Są to czynniki, które będą definiowały jakie będzie zainteresowanie fuzjami i przejęciami w branży mięsnej - podsumował.
W drugiej części dyskusji, poświęconej modzie na wegetarianizm i ograniczanie spożycia mięsa, Targoszyński przyznał, że przyszło nam żyć w czasach, w których trendy i mody budują się szybko.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.