Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

FRSiH 2018: W branży drobiarskiej nie starczy miejsca dla wszystkich

- Uważam, że proces konsolidacji branży jest nieunikniony i nieodwracalny. Pytaniem pozostaje jedynie to na ile odsunie się w czasie. W rozdrobnionej polskiej branży mięsnej działa kilkaset firm, z czego ponad 150 w samym drobiarstwie i nie dla wszystkich starczy miejsca. Musi nastąpić specjalizacja, musimy mieć duże zakłady o dużej wydajności, które wyprodukują jednolity, powtarzalny produkt i sprostają wymaganiom dużych rynków jak chiński - mówił Bartłomiej Wyrębski, członek zarządu, Plukon Sieradz, członek zarządu, dyrektor, Agri biznes podczas debaty "Polska branża mięsna przeskoczyła swoją ligę" w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018.

FRSiH 2018: W branży drobiarskiej nie starczy miejsca dla wszystkich
Bartłomiej Wyrębski, członek zarządu, Plukon Sieradz, członek zarządu, dyrektor, Agri biznes, fot. PTWP

Autor: AT, portalspozywczy.pl
Data: 13-11-2018, 15:30

W pierwszej części dyskusji, która poświęcona była kondycji branży mięsnej, Bartłomiej Wyrębski zaznaczył, że sytuacja w drobiarstwie jest bardzo dobra. 

- Wszyscy możemy być dumni z tego, co udało się osiągnąć. Wykorzystaliśmy bardzo dobrze moment po wejściu do UE gdy otworzyły się ogromne perspektywy sprzedaży. Druga strona to środki finansowe, które napłynęły z UE. Branża doskonale wykorzystała je na rozwój, poprawę swoich możliwości i budowę nowych zakładów spełniających najwyższe standardy - dodał.

Wyrębski przyznał, że w 2018 r. polska branża drobiarska wykorzystała kłopoty brazylijskich producentów.

- Dzięki temu polskie filety zastąpiły brazylijskie, dzięki czemu mogliśmy uzyskać wyższe ceny i nasza rentowność była dużo wyższa. Od liderów wymaga się dużo więcej. Jesteśmy dziś największym producentem w Europie i musimy być przygotowani także na te gorsze momenty. Dlatego musimy być czujni i starać się prowadzić taką politykę sprzedaży, aby kraje, które kupują od nas uznawały regionalizację, co może ochronić w jakimś stopniu polskie firmy. Dziś nie raz z dnia na dzień zrywane są kontrakty i zamykane są rynki. Wyzwaniem jest dla nas także zapowiadana ustawa wprowadzająca zakaz stosowania GMO w produkcji pasz - dodał.

Członek zarządu Plukon Sieradz wskazał, że jego firma (wcześniej L&B Wyrębski) jest klasycznym przykładem sukcesji.

- Zaczynaliśmy od zera. W 2017 r. wspólnie z tatą i bratem doszliśmy do momentu, w którym uznaliśmy że lepszym rozwiązaniem dla nas będzie połączenie sił z dużym podmiotem, jakim jest grupa Plukon. Efektem jest wybudowanie i uruchomienie najnowocześniejszej ubojni w Polsce. Jest to jedna z większych inwestycji na naszym rynku, która daje nam olbrzymie możliwości rozwoju i stabilizację. Uważam że proces konsolidacji branży jest nieunikniony i nieodwracalny, pytaniem pozostaje jedynie na ile się odsunie w czasie. W Polsce mamy niezwykle duże rozdrobnienie. W branży działa kilkaset firm, z czego ponad 150 w drobiarstwie i nie dla wszystkich starczy miejsca. Musi nastąpić specjalizacja, musimy mieć duże zakłady o dużej wydajności, które wyprodukują jednolity, powtarzalny produkt i sprostają wymaganiom dużych rynków jak chiński - dodał.

więcej informacji:

Plukon Sieradz RSS ALERT    /    L&B Wyrębski RSS ALERT    /    Bartosz Wyrębski RSS ALERT    /    Bartłomiej Wyrębski RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    FRSiH 2018 RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2018 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    rynek drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • sąsiad wielkoprzemysłowej fermy drobiu Niedźwiedź Motaniec 2018-11-14 17:27:07
    Ciekawe dlaczego nikt nie zwraca uwagi na to ,że do poideł kurczaków dodawane są ANTYBIOTYKI , a wizyta weterynarza w połowie cyklu produkcyjnego . W "buty" możecie sobie wsadzić wasze zaklinanie rzeczywistości :))) Ludzie wiedzą lepiej jak odbywa się hodowla drobiu w PL !!!
  • Marcin 2018-11-19 07:11:57
    Jemu to pasuje, żeby wykasować mniejsza konkurencję. Typowy mały, zaswistny sprzedawczyk wchodzący w pośladki zagranicznych mocodawców.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.85.76
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.