Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FRSiH2015: Przemysł mięsny. Redefinicja priorytetów w sektorze przetwórstwa mięsa - pełna relacja

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-11-2015, 14:33
FRSiH2015: Przemysł mięsny. Redefinicja priorytetów w sektorze przetwórstwa mięsa - pełna relacja
Prelegenci panelu "Przemysł mięsny. Redefinicja priorytetów w sektorze przetwórstwa mięsa" (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Branża mięsna podlega nieustannym przeobrażeniom, więc aby się rozwijać, lub chociaż utrzymać swoją dotychczasową pozycję, konieczna jest elastyczność w działaniu i wielka determinacja. Mimo problemów związanych z rosyjskim embargiem i ASF, liderzy rynku mięsa ostro prą do przodu - to główne wnioski płynące z debaty „Przemysł mięsny. Redefinicja priorytetów w sektorze przetwórstwa mięsa”, która odbyła się na VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Spotkanie rozpoczęła prezentacja „Aktualne trendy rozwiązań magazynowych w branży mięsnej”, którą przedstawił Andrzej Bonk, dyrektor Oddziału Gdynia w firmie SSI SCHÄFER. – Z całego sektora spożywczego, to właśnie w branży mięsnej rozwój jest szczególnie dynamiczny. Zakłady mocno inwestują w nowe technologie, w tym w obszary takie jak: składowanie, transport i wysyłki towarów – powiedział ekspert. – Rynek wymaga od firm mięsnych produktów w coraz mniejszych partiach, w lepiej niż kiedyś przygotowanych zestawach, drobniej porcjowanych i kompletowanych. Dlatego pojawiły się systemy do dynamicznego kompletowania, do zbierania towarów w sposób jak najbardziej oszczędny. Dziś potrzeba rozwiązań, które zagwarantują przygotowanie towaru w sposób możliwie jak najszybszy, z uwzględnieniem rosnącej liczby asortymentów i jak najtaniej – dodał. 

- Od kilku lat na świecie i w Polsce zaczyna się rozwijać technika składowania automatycznego. Jej rosnąca popularność ma związek z kilkoma czynnikami, m.in. z malejącą ilością chętnych do pracy w trudnych warunkach, np. w mroźni. W przypadku składowania automatycznego najczęściej wykorzystywane są tzw. zabudowy typu SILO, czyli konstrukcje samonośne, zarówno do składowania palet, jak i pojemników oraz drobnicy. Warto również zwrócić uwagę, że coraz częściej wykorzystywane są systemy pomocnicze, do składowania towarów nieco innych niż standardowe, czyli np. przypraw, opakowań czy etykiet – wskazał Andrzej Bonk. – Nasza firma może wystąpić zarówno jako dostawca systemu, jak i generalny wykonawca. Jesteśmy w stanie zrealizować tego typu projekt „pod klucz” – zaznaczył.  

Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes Zakładów Mięsnych Olewnik-Bis zauważyła, że chociaż wiele firm mięsnych nie rezygnuje z inwestycji, to jednak trudno mówić o ożywieniu w branży. Jej zdaniem za kłopoty przedsiębiorstw odpowiadają w głównej mierze niesprzyjające czynniki zewnętrzne. – Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku 24 kg mięsa. Według prognoz w tym roku zjemy o 1 proc. mniej. Ponadto, w sektorze mięsno-wędliniarskim poziom przychodów ze sprzedaży ma się w tym roku obniżyć o 3 proc. – powiedziała Anna Olewnik. – Na kondycji firm mięsnych odciska się także rosyjskie embargo oraz polityka państw azjatyckich, które zamknęły się na naszą wieprzowinę po wykryciu w Polsce przypadków wirusa afrykańskiego pomoru świń – dodała.

W jej ocenie przyszły rok również nie napawa menadżerów zakładów mięsnych optymizmem. – Może to być jednak rok przełomowy. Na pewno da się zauważyć postęp konsolidacji rynku. To konieczność, ze względu na wzrost znaczenia sieci handlowych oraz kurczenie się rynku lokalnego. Można też przewidywać, że wzrosną nakłady firm mięsnych na marketing i reklamę – prognozowała prezes ZM Olewnik. – Jeśli zaś chodzi o nasz zakład, to bieżący rok stanowi dla nas wielki krok naprzód. Odnotujemy ok. 15 proc. przyrost sprzedaży, przy jednoczesnym umocnieniu marki. Mamy za sobą kilka przełomowych projektów produktowych. Co więcej, mamy zatwierdzone plany inwestycyjne związane ze zwiększeniem mocy produkcyjnych, których zaczyna nam już brakować – podkreśliła.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH