Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Gantner, PFPŻ: Należy powołać służbę do walki z przestępczością w obszarze żywności

- Włosi, w obliczu dużej skali zjawiska fałszowania żywności, powołali specjalną, uzbrojoną jednostkę karabinierów, którzy mają prawo interweniować wszędzie i o każdej porze. Tymczasem u nas nielegalne działania często mają miejsce albo poza godzinami pracy danego zakładu albo w lokalach niezarejestrowanych jako producenci żywności. Skoro mamy służby ds. zwalczania przestępczości bankowej czy internetowej, byłby to naturalny krok - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Gantner, PFPŻ: Należy powołać służbę do walki z przestępczością w obszarze żywności
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Fot. PTWP

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 01-02-2019, 15:03

TVN w programie "Superwizjer" ujawnił zjawisko skupowania mięsa padłych krów od hodowców przez handlarzy, którzy następnie sprzedają je zakładom mięsnym. Mięso z nielegalnego uboju w zakładzie w Ostrowi Mazowieckiej trafiło do 10 krajów oraz do ok. 20 punktów w Polsce. Najnowsze doniesienia w tej sprawie publikujemy na bieżąco w dziale "wołowina".

- Pokazany przez TVN przypadek ubijania chorych krów był wstrząsający. Niestety, tego rodzaju wpadki i patologie się zdarzają, zresztą nie  tylko w Polsce. Na wykryciu salmonelli w kiełkach dużo stracili Hiszpanie, mimo że okazali się potem niewinni. Problemy z zafałszowaniem wołowiny pojawiały się w Irlandii, Francji, Anglii. Czesi mieli epizod z wprowadzaniem na rynek toksycznego metanolu - mówi Andrzej Gantner.

W ocenie dyrektora PFPŻ głównym zadaniem urzędowej kontroli żywności jest udowodnienie, że ten przypadek nie jest regułą. 

- Dobry wizerunek buduje się bardzo długo, a można go stracić w jednej  chwili. Taki przypadek może się zdarzyć wszędzie, bo przestępcy działają wszędzie. Polskie służby, branża muszą wszystko dokładnie sprawdzić aby pokazać, że nie jest to zasada, a przestępcze odstępstwo w funkcjonowaniu rynku. Po drugie należy wprowadzić bardzo zdecydowane systemowe działania, aby do tego rodzaju przestępstw nie dochodziło - mówi.

Andrzej Gantner wskazuje także na inny aspekt sprawy.

- Pokazany przez TVN proceder miał miejsce w niewielkim zakładzie i szara strefa dotyka właśnie tej części rynku. Nie znaczy to, że wszystkie małe zakłady działają źle, po prostu przestępcom jest tam
łatwiej. Od wielu lat jako Polska Federacja Producentów Żywności apelujemy o to żeby przy reformie instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności podjąć realne działania w celu walki z
przestępczością w tym obszarze - dodaje.

Dyrektor PFPŻ postuluje, aby wzorem Włochów, powołać wyspecjalizowaną służbę do walki z przestępczością w obszarze żywności.

- Włosi, w obliczu dużej skali zjawiska fałszowania żywności, powołali specjalną, uzbrojoną jednostkę karabinierów, którzy mają prawo interweniować wszędzie i o każdej porze. Tymczasem u nas nielegalne działania często mają miejsce albo poza godzinami pracy danego zakładu albo w lokalach niezarejestrowanych jako producenci żywności. Skoro mamy służby ds. zwalczania przestępczości bankowej czy internetowej, byłby to naturalny krok. Powinniśmy wzmocnić kontrolę bezpieczeństwa żywności i to nie tylko poprzez ściślejszy nadzór nad firmami, które produkują żywność legalnie - podsumowuje Gantner.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

fałszowanie żywności RSS ALERT    /    Andrzej Gantner RSS ALERT    /    Polska Federacja Producentów Żywności RSS ALERT    /    bezpieczeństwo żywności RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2019 RSS ALERT    /    nielegalny ubój RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Włochy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.135.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.