Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Główny Inspektor Sanitarny: Oddzielenie nadzoru od produkcji jest rzeczą świętą

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2011, 15:00
Główny Inspektor Sanitarny: Oddzielenie nadzoru od produkcji jest rzeczą świętą
Na fot. Przemysław Biliński, Główny Inspektor Sanitarny

W polskich realiach zdarza się niekiedy, że nadzór nad zakładami produkującymi żywność pełni lekarz weterynarii, który jest jednocześnie zatrudniony w danym zakładzie. Nie jest to korzystna sytuacja - ocenił Główny Inspektor Sanitarny Przemysław Biliński na warsztatach "Fakty i Mity o żywieniu i żywności".

Szef Głównego Inspektoratu Sanitarnego zwrócił uwagę, że zdarza się, iż lekarz weterynarii waha się czy skrócić okres karencji po podaniu antybiotyków przed ubiciem kurcząt, czy tego nie zrobić. - Takie przypadki zawsze mogą się zdarzyć. Na każdej fermie hoduje się tysiące kur, bądź indyków. Po podaniu antybiotyku, drób obowiązuje okres karencji, aby ich mięso było bezpieczne i nie zawierało pozostałości antybiotyku. Niestety, czasami zdarza się, że normy nie są przestrzegane - podkreślił Biliński. - Młode kurczaki już czekają, więc lekarz weterynarii decyduje się skrócić okres karencji. Czasami podejmowane są wtedy złe decyzje. Pamiętajmy, że ów lekarz jest cały czas zatrudniony w zakładzie - zaakcentował.

Dodał, że oddzielenie nadzoru od produkcji jest „rzeczą świętą". - Dlatego wydaje się, że Minister Zdrowia jest najlepszym koordynatorem systemu kontroli bezpieczeństwa żywności - powiedział Główny Inspektor Sanitarny. - Od wielu lat Minister Rolnictwa chciał przejąć kontrolę nad bezpieczeństwem żywności. Kolejne rządy broniły obywateli przed takim rozwiązaniem, ponieważ zależność między producentem a nadzorem, według nas i standardów światowych jest nie do przyjęcia. Te dwie rzeczy powinny być rozdzielone - stwierdził.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (16)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sympatyczny 20-04-2011, 15:22:
Oj kochany pomieszało się w główce od awansu! Parę dni na stołku siedzisz ale bredzisz jakbyś sto lat przepracował w sanepidzie! Bogu dzięki za kilka miesięcy pisowska fala Cię zmiecie ze stołka i wylądujesz wjakimś zapadłym sanepidku w podkarpackim! Kolego przeczytaj ustawę o bezpieczeństwie i zrozumiesz jakie są zasady, których jesteś ponoć strażnikiem!
  • technolog 20-04-2011, 15:20:
jak pracuje SANEPID to chyba każdy wie!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ciżemka 20-04-2011, 11:25:
nistety fizjonomia tęskniąca za rozumem i głupia wypowiedź takich trzeba trzymać na sznurku i kijem podsuwać jedzenie

Zobacz wszystkie komentarze (16)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH