Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Główny lekarz weterynarii: polska żywność jest bezpieczna

Polska żywność jest bezpieczna - zapewnił w piątek PAP główny lekarz weterynarii Janusz Związek. Nasze wędliny są produkowane z polskiego mięsa i wytwarzane na bazie krajowych pasz, które są systematycznie kontrolowane przez służby weterynaryjne.

Związek tłumaczył, że wielu polskich rolników krami zwierzęta paszami tradycyjnymi, które wytwarzają z własnych produktów, w gospodarstwie.

"Inspekcja Weterynaryjna nadzoruje produkcję pasz i zapewnia, że żywność jest bezpieczna" - powiedział podczas berlińskich targów żywności "Zielony Tydzień" szef polskiej weterynarii.

Poinformował, że w piątek odbył rozmowy z niemieckim głównym lekarzem weterynarii i jest przekonany, że ani jeden kilogram skażonej dioksynami paszy nie dotarł z Niemiec o Polski.

Związek zaznaczył, że Inspekcja nadal kontroluje mięso wwożone z Niemiec do Polski. Pobierane są próbki od mięsa, które wjeżdża do Polski z landów: Nadrenii-Westfalii i Dolnej Saksonii oraz Saksonii-Anhalt. Jedno badanie kosztuje ok. 3 tys. zł.

"Rozmawiamy z Niemcami o dodatkowych gwarancjach dotyczących mięsa. Wydaje nam się, że do połowy tygodnia będziemy mieli ostateczne ustalenie, żeby to Niemcy potwierdzali nam, że z gospodarstw zamkniętych nie wyjechała ani jedna świnia od listopada ubiegłego roku, a mięso nie przedostało się do Polski". Obecnie w Niemczech jest zamkniętych 677 gospodarstw, co oznacza, że hodowane w nich świnie nie mogą być sprzedawane.

Wyjaśnił, że nie może zakazać importu wieprzowiny z Niemiec. Inspekcja Weterynaryjna może działać w ramach unijnego prawa. Wdrożenie embarga jest możliwe, ale to sprawa polityczna. Zaznaczył, że żaden unijny kraj nie zakazał sprowadzania niemieckiego mięsa, ale podobnie jak Polska wprowadzono dodatkowe środki bezpieczeństwa.

Związek poinformował, że od najbliższego poniedziałku (24 stycznia) ograniczenie importu mięsa z Niemiec zamierza wprowadzić Rosja. Ma ono polegać na konieczności badania przez stronę niemiecką każdej partii wysyłanej wieprzowiny. To oznacza, że niemieccy producenci będą ponosić dodatkowe koszty badania.

Niemiecka minister rolnictwa Ilse Aigner powiedziała podczas otwarcia targów, że zanieczyszczenie pasz dla zwierząt dioksynami mogło być efektem działania z premedytacją i władze wyciągną konsekwencje.

Afera w Niemczech wybuchła na początku stycznia. Ujawniono wtedy, że do hodowców w Niemczech trafiły tony paszy zanieczyszczonej dioksynami. Wyższą niż dopuszczalna zawartość tych rakotwórczych substancji wykryto w jajach kurzych oraz wieprzowinie. Prokuratura wszczęła śledztwo przeciw firmie Harles und Jentzsch ze Szlezwika-Holsztynu, produkującej tłuszcze paszowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Janusz Związek RSS ALERT    /    dioksyny RSS ALERT    /    skażona żywność RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • konsument 2011-01-21 20:54:52
    Panie lekarzu weterynarii oczywiście że nie blokujmy handlu , ale zażądajmy dla każdej partii niemieckiego mięsa i świń dokumentacji badań na obecność dioksyn. Dlaczego to polski podatnik ma zapłacić za tak kosztowne badania, a i tak jesteście w stanie zbadać tylko może 1% z całości importowanego z Niemiec towaru.Większość i tak zeżre polski naród bo zanim ruszycie tyłki, to to co przyjechało jest już w garach i żołądkach. Proszę nie marnować pieniędzy podatnika!!!!!!!!!!!
  • Mickey Mouse 2011-01-24 18:29:59
    dodatkowe dokumenty - ciekawy pomysł BRAWOOO!!! - lepiej późno niż jeszcze później. (a może by tak jakiś polski oficjalny dokument z hologramem w dwóch językach będący \'paszportem dla mięcha\'- żeby nie było przekrętów- ale bez insynuacji a i kontrola importu łatwiejsza##22$%4,jhf). Na prawdę wszystko da się zrobić - tylko trzeba chcieć, a nie stwarzać pozory wielkich kontroli, ktore robią coś tam coś tam (w większości panikę) niż coś sensownego - a propos pozorów fajny ten tekst na temat produkcji wędlin polskich TYLKO z polskiego mięsa - jednak z rocznego bilansu produkcji wędlin w PL (z uwzględnieniem dodatków \'skrobiowych\') do możliwości uboju w PL nie mogę odnaleźć znaku równości??!! - magia jaka czy mięcho z importu :) - może z Gabonu wiec jest OK

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.133.84
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.