Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Głównym wyzwaniem branży mięsnej jest walka z ASF i powrót na rynki po ptasiej grypie

Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. Za to wieprzowinę musimy jeszcze importować, a pogłowie trzody chlewnej jest rekordowo niskie. Z wyprodukowanej w Polsce wołowiny zostaje w kraju jedynie 20 proc. – dla większości klientów to mięso wciąż jest zdecydowanie za drogie. Branża cieszy się jednak z rosnącego spożycia – na ok. 80 kg mięsa, które przeciętny Polak zje w tym roku, przypadnie 2,1 kg wołowiny - informuje Rzeczpospolita.

Głównym wyzwaniem branży mięsnej jest walka z ASF i powrót na rynki po ptasiej grypie
fot. shutterstock

Wartość rynku rośnie z roku na rok. Według danych przesłanych „Rzeczpospolitej" przez Euromonitor w ciągu pięciu lat wartość rynku mięsa przetworzonego wzrosła o ponad pół miliarda złotych. Jeszcze w 2012 r. rynek ten był wyceniany na ok. 5,95 mld zł, szacunki na rok 2017 sięgają już 6,65 mld zł.

Rośnie też eksport mięsa. Jak obliczyła Agencja Rynku Rolnego, w I półroczu 2017 r. wolumen eksportu mięsa wzrósł aż o jedną trzecią – za granicę trafiło blisko 831 tys. ton mięsa czerwonego, o 32 proc. więcej niż w pierwszym półroczu 2016 r. O 14 proc. wzrosła wartość eksportu – sięgnęła 1,7 mld euro. Eksport mięsa drobiowego rośnie wolniej, wolumen wzrósł o 7 proc., do 524 tys. ton, a wartość eksportu jedynie o 3 proc., do 883 mln euro.

Choć Unia Europejska jest najważniejszym klientem w sklepie z polską żywnością, dla eksporterów najbardziej atrakcyjne są rynki pozaunijne, bo tam marże – jak mówią polscy producenci – warte są zainteresowania. Jednak łatwo je utracić przy kolejnych epidemiach zaraźliwych chorób, jak ASF czy ptasia grypa.

Więcej czytaj w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ASF RSS ALERT    /    rynek mięsa 2017 RSS ALERT    /    ptasia grypa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.96.39
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.