Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GLW apeluje do rolników w związku z kolejnymi ogniskami ASF w Polsce

  • Autor: PAP
  • Data: 12-08-2016, 18:14

O to, by nie kupować świń o niewiadomym pochodzeniu i by w gospodarstwach wdrożyć zasady bioasekuracji - zaapelował w piątek do rolników i hodowców trzody chlewnej Główny Lekarz Weterynarii. Apel ma związek z kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Wojewódzka Inspekcja Weterynaryjna w Białymstoku potwierdziła w piątek, że wykryte zostało kolejne ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) u trzody chlewnej w regionie. Tym razem w gminie Sokoły, w gospodarstwie, gdzie hodowano ponad sto sztuk warchlaków.

Główny Lekarz Weterynarii poinformował w piątek o wykryciu jedenastego ogniska ASF u świń. Wykryto je w gospodarstwie w gminie Janów Podlaski, powiat bialski, województwo lubelskie. W gospodarstwie znajdowało się 36 sztuk świń.

To szóste i siódme ognisko tej choroby od początku sierpnia. Wszystkie ogniska ASF znajdują się w województwie podlaskim.

Obydwa te ogniska ASF znajdują się na obszarze ochronnym, w którym obowiązują zwiększone środki sanitarno - weterynaryjne w zakresie przemieszczeń świń. Zostały one natychmiast zlikwidowane. Podobnie jak we wszystkich wcześniejszych przypadkach, wyznaczone zostaną strefy z obostrzeniami.

Trwa ustalanie, w jaki sposób wirus znalazł się w tych gospodarstwach, a wszystko wskazuje, iż zawinił człowiek. Policja z Zambrowa zbiera materiały w tej sprawie, m.in. przesłuchiwany był mężczyzna, który miał handlować zwierzętami - nosicielami ASF.

Oprócz ustanawiania takich stref w związku z wystąpieniem kolejnych ognisk afrykańskiego pomoru świń w Polsce, wojewoda podlaski wydał w miniony czwartek rozporządzenie o czasowym zakazie organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt z udziałem świń na terenie całego województwa. Wykonanie zaleceń powierzono wójtom i burmistrzom.

Główny Lekarz Weterynarii Włodzimierz Skorupski wystosował w piątek apel do rolników i hodowców trzody chlewnej. Zaapelował przede wszystkim, by nie nabywali świń i prosiąt o niewiadomym pochodzeniu i statusie epizootycznym, zwłaszcza od pośredników (handlarzy) zwierzętami gospodarskimi.

Zaznaczył, że na terenie gospodarstw trzeba bezwzględnie wdrożyć i przestrzegać zasad bioasekuracji, a w szczególności utrzymywać świnie w sposób wykluczający kontakt z dzikami, karmić je paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz zwracać uwagę na bezpieczeństwo i sposób przechowywania słomy.

Szef GIW zwraca też uwagę na konieczność wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstw oraz przed wejściami do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie. Maty mają być utrzymywane w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH